Свят

Дъщерята на Александър Дугин загина при взрив на кола бомба

От Euronews България Euronews България

Фатален атентат в Русия. При взрив на автомобил тази нощ е загинала Дария Дугина - дъщеря на известния общественик Александър Дугин. Той е считан за изключително близък до руския президент Владимир Путин. Колата е избухнала в движение, докато 30-годишната жена се е връщала от фестивал в Подмосковието. Тя е загинала на място от експлозията. 

Русия шокирана от атентат с кола бомба.

Дъщерята на един от основните съюзници на Владимир Путин е била убита при взрив на автомобил в руската столица Москва.

30-годишната Даря Дугина е загинала при "покушение", което е било предназначено за баща ѝ Александър Дугин, твърдят руските медии.

Говорител на следствието съобщи, че в автомобила "Тойота Ленд крузър" е било поставено взривно устройство, което се е задействало снощи в 21 часа местно време, докато колата е била в движение, а Дугина е била зад волана. Близо до село Болшие Вяземи е избухнала детонация, колата се е запалила веднага, била е обхваната от пламъци за секунди. Жената е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя.

Това е колата на баща ѝ, Дария е карала друга кола, но във фаталната вечер тя е карала неговата кола, а Александър Дугин е пътувал с друг автомобил. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил той пряко, а може би и двамата, добавиха от следствието.

По случая е започнало наказателно производство за убийство, извършено по начин, опасен за живота на мнозина.

 

На място работят следователи и криминалисти от Главното следствено управление на Следствения комитет на Русия за Московска област. Помагат им също експерти по взривовете, които продължават да обследват местопрестъплението.

Олга Варадий, Главно следствено управление за Московска област

60-годишният Александър Дугин често е наричан "мозъкът на Путин" или "Распутин" заради близките си отношения с руския президент. Той е бивш главен редактор на твърдо пропутинската телевизионна мрежа "Царьград" и се смята, че е вдъхновител на продължаващата инвазия в Украйна. Той е също и един от основните идеолози на концепцията за " Нова Русия" и неоевразийството. От години насам той призовава за по-агресивно присъствие на Москва на световната сцена, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Дугин категорично подкрепя войната в Украйна. От 2014 г. той е включен в списъка със санкции на ЕС, а през 2015 г. САЩ и Канада също му наложиха санкции заради подозрения в съпричастност към анексирането на Крим.

Макар да няма официална роля в правителството, се смята, че крайно десният окултен писател оказва влияние върху Путин, особено на неговия пропаганден фронт.

На него се приписва заслугата за даването на нов живот на термина "Новорусия" (Нова Русия), който е възприет от Путин, за да оправдае анексирането на Крим - след като през 2013 и 2014 г. е широко използван от Дугин.

Във видео споделяно в социалните мрежи, главно Туитър, се наблюдава горяща кола, пожарна и множество пожарникари като до тях стои възрастен мъж, който прилича на Александър Дугин, хванал се за главата и разговаря с огнеборците.