Euronews Уикенд

Путин приема международна мисия в атомната електроцентрала в Запорожие

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин се е съгласил инспекторите от Международната агенция за атомна енергия да инспектират състоянието на най-голямата европейска атомна централа - Запорожката АЕЦ. За това съобщи френският президент Еманюел Макрон след разговор с него. Той изрази опасенията си, че Москва се опитва да превърне в оръжие похитената ядрена централа.

Президентът на Русия Владимир Путин се съгласи, че Международната агенция за атомна енергия трябва да изпрати мисия в украинската атомна електроцентрала "Запорожие", най-голямата в Европа, като изрази опасения, че бомбардировките в крайна сметка ще доведат до "мащабна катастрофа".

Това стана ясно след разговор между президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин, които се договориха това да стане "възможно най-скоро". Той заяви, че разговорът е бил необходим поради спешната ядрена заплаха за Европа

Международните експерти ще оценят ситуацията на място, съобщиха и от Кремъл, като подчертаха, че "руската страна е потвърдила, че е готова да окаже цялото необходимо съдействие на инспекторите на Агенцията.

Детайлите за мисията им ще бъде договорена в близките дни.

Енергийната и икономическата криза, предизвикана от конфликта в Украйна, не е приключила, предупреди френският президент и призова своите сънародници да се съгласят да платят "цената на тяхната свобода и ценности". Той изрази опасения, че Русия може да превърне в оръжие похитената ядрена централа.

 

Откакто Владимир Путин започна своята брутална атака срещу Украйна, войната се завърна на европейска земя, на няколко часа път от нас. Той опитва да наложи своята империалистическа воля върху Европа, призовавайки призраците на отмъщението в крещящо нарушение на териториалната цялост на Украйна.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Системното бомбардиране на територията на Запорожската атомна електроцентрала създава опасност от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиоактивно замърсяване на обширни територии", предупреди руският президент в телефонен разговор с френския си колега.

В същото време генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който е на посещение в Украйна, призова Русия да не прекъсва украинската мрежа в завода, който армията ѝ окупира от началото на март и който през последните седмици стана обект на удари, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно. Операторът на украинската електроцентрала "Енергоатом" заяви, че се опасява от подобен сценарий, като заяви, че руските военни търсят доставки за дизеловите генератори, които ще бъдат задействани след спирането на реакторите, и са ограничили достъпа на персонала до съоръжението.