Euronews Сега

Германският енергиен регулатор: Непостижимо е да напълним хранилищата до 95%

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Германският енергиен регулатор предупреди за недостиг на газ през зимата. Оттам обявиха за непостижима целта на правителството да запълни на 95% хранилищата за синьо гориво до ноември. Причината е задаващата се есен, през която се очаква по-високо потребление.
В момента общото ниво на съхранение на газ в Германия е близо 80%.


Функционирането на този стоманен завод в Мекенхайм е пряко свързано с доставките на газ. Цинкът, с който работят служителите, трябва непрекъснато да се поддържа в течно състояние при много високи температури. Ако газът спре, цинкът ще се втвърди и може да нанесе щети на резервоара, в който се съхранява. Затова от мениджмънта обмислят алтернативи.

 

Работим върху варианти за възобновяема енергия, за да се откажем от газа. Но това са дългосрочни сценарии. Това е нещо, което не можем да приложим краткосрочно. Разрешителните и всичко останало отнемат месеци, дори години. Разходите за такива мерки са огромни, затова не е нещо, което можем да постигнем за половин или за една година.

Ян Екерскорн, управител на Zinkpower Meckenheim

Тази седмица канцлерът Олаф Шолц обяви с 12% по-нисък данък върху продажбите на газ в страната от октомври. И допълни, че очаква от доставчиците намалената ставка да стигне до крайните потребители.

А след негова среща със скандинавски лидери стана ясно, че Норвегия изнася максималните количества газ за Германия. Те обаче се оказват недостатъчни, докато властите в Берлин опитват да намалят зависимостта си от руски газ.