Добро Утро, Европа

Кредитен консултант: Очаквам 15% спад на сделките с имоти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Пазарът на недвижими имоти изглежда забавен в сравнение с предходните тримесечия. Очаквам около 15% спад на сделките. Трябва да отбележим обаче, че сега сме в сезона на отпуските.

Това коментира пред Euronews Bulgaria кредитният консултант Тихомир Тошев.

Колко клиентите са притеснени от високите цени и очакваното повишаване на лихвите по кредитите все още е трудно да оценим.

 

Цените в момента задържат нивата на това, което достигнаха през предното тримесечие

Те нараснаха много през първите две тримесечия заради инфлацията, войната и несигурността. Най-вероятно задържането на цените ще продължи до края на годината. Аз лично не смятам, че при добрите имоти в големите градове ще има намаление на цените. Вероятно такова ще има при имоти, които са в много начален етап на строителство, защото там е най-голямо отдръпването, каза Тошев.

 

В София в най-хубавите квартали имаме сделки от 6000 евро на квадрат

В различните квартали цените се движат в рамките между 1300-1400 до 2200 евро на квадрат. В Пловдив цените се движат между 900 и 1500-1600 евро. Във Варна са малко по-високи, а в Бургас са близки до цените в Пловдив.

Панелните апартаменти в големите градове изравниха почти като цени монолитното строителство, но заради реалните квадратури и локацията в предпочитани квартали, интересът към тях продължава.

Не смятам, че ръстът на цените е балон, защото беше продиктуван от много други фактори като ръста на доходите, ръста на цените на строителните материали и ниските лихви. Не очаквам да има спукване на балон, а едно успокояване на пазара, допълни той.

Липсата на предлагане, въпреки високите цени в момента, експертът си обяснява с това, че хората нямат ясна идея какво да правят с парите си.

Вижте цялото интервю във видеото.