Euronews Primetime

Брокер: Имотите са супернадценени, ще има корекция на цените

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Неминуемо лихвите ще окажат влияние върху пазара на недвижими имоти. Увеличените лихви по депозитите ще спрат част от клиентите да купуват имоти, тъй като те ще получават вече доход за парите, които са в банката.

Това прогнозира в студиото на Euronews Bulgaria Людмил Боянов, брокер на годината за 2018-а.

По думите му, основният лихвен процент ще повлияе и върху лихвите на ипотечните кредити. Най-вероятно това ще започне да се усеща следващата година. Наши съседни страни като Румъния вече са с основен лихвен процент 4.75%, Полша е с почти 6%, Чехия – 7%, а Унгария вече е с 10%.

Боянов не се нае да прогнозира какъв ще е спадът на търсенето. Но очаква цените на имотите да претърпят корекция. От началото на годината имаме по-слаб интерес към сделки със сгради, които са в процес на строеж, но еуфорията за покупка на нови жилища продължава в пълна сила, каза брокерът.

По отношение на ръста на цените на строителните материали, Боянов каза, че първоначалният скок вече е преминал.

 

В момента възвращаемостта чрез наем на имотите е около 3%. Това е една от метриките, която показва, че един имот е надценен. Доста често се срещат имоти с 35-36 г. възвращаемост, което е извън всякакви финансови книги.

Людмил Боянов

В момента печалби се реализират най-вече от капиталовата доходност – когато имот се купува на една цена и после се препродава по-скъпо, коментира брокерът. Той определи имотите в момента като супернадценени, но е трудно да се прецени колко дълго ще останат така.

По думите му, при един кредит от 150 000 лв., при увеличение с 1% на лихвата по кредита, това ще повиши месечната вноска с около 75 лв., при 2% това са 150 лв. Затова винаги съветвам клиентите да са готови вноската им да се увеличи с едни 10-20%, каза Боянов.

Вижте цялото интервю във видеото.