Икономика

Икономистът Георги Ангелов: Може да имаме голям срив на имотите

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Повишението на лихвите ще започне да се усеща и в България. Първи ще го почувстват новите кредити, но постепенно ще се прехвърли и към по-старите, тези които са обвързани с пазарните лихви.

Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Георги Ангелов.

По думите му, към края на годината ще за почне да се усеща и по лихвите по депозитите.

 

По-скоро в следващите няколко месеца аз не очаквам някакви големи промени. В тази тенденция ще бъде, но с малки стъпки. По-скоро лихвите ще имат индиректен ефект от гледна точка на това, че пазарите на суровините се успокояват.

Георги Ангелов

По думите му, на фона на рецесията в САЩ и Китай и забавянето в Европа, лихвите успокояват инфлационните тенденции и пазарите на суровини – петролът вече устойчиво се движи около 100 долара. Това ще е първият и най-видим ефект.

Първата стъпка е от отрицателни лихви по депозитите да минем към нулеви или леко положителни. За кредитите зависи с кой лихвен процент са обвързани. Много от кредитите са обвързани с лихвите по депозитите, като ипотечните. Така че те ще реагират едва когато за депозитите започнат да се дават по-високи лихви. Докато бизнес кредитите, от които голяма част са обвързани с пазарни лихвени проценти, ще реагират по-бързо, каза Ангелов.

Според него имотният пазар доста е прегрял в последната година, което доведе до високи цени на жилищата. Все повече хора вземаха кредити, за да хванат и те това поскъпване. От тази гледна точка сега ще стане обратният ефект.

 

По-малко хора ще вземат кредити, за да купуват имоти, оттам търсенето ще започне да намалява и това ще охлади този прегрял пазар.

Георги Ангелов

Има риск в един момент обаче да се получи обратният ефект, т.е. никой да не купува, а всички да продават. Тогава вече може да имаме и голям срив на имотите, но още сме далеч от такива ефекти. Все пак трябва да имаме предвид, че имотите са доста цикличен инструмент – могат много да поскъпнат, но могат много и да паднат. Те нямат много връзка с реалността, а по-скоро с очакванията на хората – ако те са оптимистични купуват, ако не са, спират и изведнъж цените веднага падат, каза Ангелов.

По повод на инфлацията, той каза, че според него тя е стигнала до връхната си точка и огромната част от поскъпването вече сме го понесли. Основната причина за поскъпването през последната година са енергийните цени и храните. Петролът се успокои, вече се върна на по-умерени нива. Зърното на международните пазари също се върнаха на нивата от преди войната. Ако започне износ на украинско зърно от Одеса, това ще стабилизира още повече цените и през зимните месеци. Така че основните причинители на инфлацията вече не действат, даже при храните мисля, че ще имаме дефлационни процеси, допълни икономистът.
Целия разговор вижте във видеото.