Euronews Primetime

Европейската банка повиши лихвата с 0.5%

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Европейската централна банка реши да повиши лихвения процент с 50 базисни пункта.

Така тя се присъедини към големите централни банки по света, които започнаха с подобни стъпки да опитват да овладеят инфлацията.

Еврото се понижи в четвъртък още докато Европейската централна банка се подготвяше за първото си повишение на лихвените проценти от повече от десетилетие и тъй като политическите вълнения в Италия компенсираха облекчението след новината за рестартирането на руските газови доставки през най-големия тръбопровод в региона.

Еврото се повиши до $1.0230 през нощта, но падна до $1.0185 в Европа, след като трима от коалиционните партньори на Марио Драги в италианското правителство отхвърлиха вота на доверие, който той бе поискал в сряда, а след това и подаде оставка, приета от президента на Италия.

Сега търговците чакат ЕЦБ да обясни своя "план за борба с фрагментирането" - схема за интервенция на пазара на облигации, която се надява да предотврати друга дългова криза в еврозоната заради обичайно по-високия инфлационен натиск над периферните членки. Ако детайлите ги удовлетворяват, обменният курс спрямо долара не би трябвало а се отличава значително от състоянието на паратитет, в което се намират двете валута в момента.

Залозите бяха, че ЕЦБ ще направи значително увеличение на лихвения процент от 50 базисни пункта, а тръбопроводът "Северен поток 1" ще бъде отворен отново навреме след 10 дни поддръжка и това подейства стимулиращо на единната валута.