Европа

Да учиш под обстрел: В Харков учители преподават в метрото и от мазетата си

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 14 121043

Руски обстрели имаше и в Харковска областУкраинската армия продължава с контраофанзивата си в районаДокато украинските войски изтласкват руските, хората в града се опитват да се върнат към нормалния си живот.

 

Част от децата в Харков се върнаха на училище, но вместо в класните стаи, те са в подземията на метрото. Всички украински училища и университети затвориха врати в началото на войната. Някои ученици минаха на онлайн обучение в края на март, но завръщането към нормален ритъм на обучение е трудно, докато градът остава под заплахата от руски бомбардировки. Учители като Валери Лейко идват в метростанциите, за да преподават на деца, които са се скрили там с родителите си

 

Заради тези уроци започнаха да се интересуват от история. В училище изобщо не харесваха историята. Уроците им помагат като психическа подкрепа. Защото сега има война. Много загубиха домовете си. Много загубиха работата си. Родителите на някои от тях са на фронта. А децата си остават деца, чувстват, че някой ги обича.

Валери Лейко, учител по история

Професор от Харковския университет пък преподава онлайн от мазето си

 

Онлайн уроците са добре за мен, защото имам стабилна интернет връзка и психологическата сила да уча. Но моите състуденти имат толкова много проблеми. Много хора сега са под окупация, много заминаха в чужбина. За моите приятели е трудно да учат, заради интернет връзката, а и психологическите проблеми, защото е трудно, когато войната се води в твоята страна. Трудно е да се концентрираш, когато трябва да си пишеш, а до прозореца ти избухват експлозии.

Анна Федоряка, студентка

Сгради на Харковския университет бяха разрушени по време на руски бомбардировки, а много от студентите са избягали от страната заради войната. Според местните власти 75 училища са пострадали от ударите в района на Харков, който е под постоянна атака от началото на инвацията