Свят

Афганистан от първо лице: Завръщането на талибаните

От Euronews България Euronews България
Anelise Borges Afganistan Анелиз Боржес в Афганистан, снимка: личен архив

16 август 2021г. Афганистанците се стичат на летището в Кабул, отчаяно търсейки начин да напуснат страната. Часове по-рано талибаните обявиха властта си в Афганистан, което предизвика шокови вълни в целия свят, и върна спомените за терора, който групировката вся тук преди 20 години. Новите управници на Афганистан обещават, че бичуването, пребиването с камъни и екзекуциите без съд и присъда вече са в миналото – но дали талибаните наистина са се променили?

И какво ще означава тяхното завръщане за Афганистан и неговия народ? Казвам се Анелиз Боржес и съм международен кореспондент в Euronews. Докато хиляди афганистанци напускаха страната си, аз влязох, за да стана свидетел на този ключов момент от историята.

 

Глава I: Новите управници на Афганистан

Как влизате в държава, в която правителството е рухнало, а летището е затворено?  След дни на преговори с различни власти се намирам в автобус, за да премина по суша в Афганистан. Докато стигна до Торхам, на афганистанско-пакистанската граница, президентът на Афганистан вече е избягал, талибаните са превзели столицата. А на мен ми предстои пътуване в неизвестното.

По пътя към Кабул е поразително да се видят талибани, които заемат места във военната инфраструктура, правителствените сгради и контролно-пропускателните пунктове. Те са изобразени и на билбордове, представени са като новите герои в града.

Сега това е тяхната земя.

Пътувахме около четири часа от границата с Пакистан. По пътя видяхме доста талибанско присъствие, много коли, бойци и войници на контролно-пропускателните пунктове, много знамена по сградите, обществената инфраструктура вече е обозначена с техните символи. Като цяло ситуацията е спокойна, преминахме през много контролно-пропускателни пунктове и не ни спряха. Съвсем скоро ще влезем в Кабул и ще разберем каква е ситуацията в афганистанската столица.

Влизайки в Кабул, се сблъсквам с нещо, което доскоро беше немислимо: Талибанските бойци са навсякъде. И изглеждат доволни от ефекта, който тяхното присъствие оказва върху хората. 

Харесва им вниманието и се съгласяват да позират пред камера. Приближавам се и ги питам дали могат да отговорят на въпросите ми. За моя изненада те се съгласяват да говорят с мен. Или по-скоро чрез мен:

 

"Имаме това послание към хората: Афганистан е безопасен за всички. Обявихме амнистия - и независимо дали са престъпници, или не, помилвахме всички. Нашият върховен главнокомандващ помилва всички хора, така че животът им, собствеността им, са в безопасност. А тези, които са заминали в чужбина, трябва да се върнат в страната си, в Афганистан. С Божията помощ ще изградим Афганистан всички заедно. Това е наш дълг. Ще служим на исляма и на страната. Това е нашият дълг.

Това е ислямски режим и той ще бъде изграден за много кратко време. Всичко ще бъде съгласно с този ислямски режим. 
Той ще бъде безопасен за честта и собствеността на всички. С Божията помощ той ще бъде добър за всички, добър за жените, добър за талибаните, добър за обикновените хора, добър за всички"

 

Когато чувам това, ме поразява колко подобно е посланието от времето, когато групата беше създадена за първи път.  През 90-те години на миналия век талибанските лидери вече се опитват да привлекат вниманието на афганистанците, уморени от годините на конфликти и съветска окупация. Те говореха, че се борят за "мир, сигурност и стабилност".

Ще намери ли това послание отклик сред афганистанците днес? Или след 20 години американско присъствие тази страна вече е различна?

 

Глава II: Талибаните диктуват разказа

На втория ден от престоя ми в Кабул на работниците е наредено да покрият някогашните цветни стенописи, които са носели послания за мир и надежда.  с бяла боя - и ислямски, антиамерикански лозунги. Те обвиняват американците за пролятата кръв. Ясно е, че талибаните искат да пренапишат разказа и започвам да се чудя дали това ще включва манипулиране на историята, която отразявам.

Ахмад и Тауфик, моят екип тук, имат трудната мисия да ме преведат през тежко въоръжени милиции, които искат да утвърдят новата си власт. Те водят преговори за контролно-пропускателни пунктове и интервюта, като в същото време сами се ориентират в новата реалност. Знам, че самото ми присъствие тук може да ги изложи на риск, и никога не съм изпитвал толкова голям натиск да пресмятам всяка своя стъпка. Решаваме, че ще останем в Афганистан толкова дълго, колкото е безопасно за тях, но ще бъдем много близо до това да преминем тази граница.

 

Глава III: Население под контрол

На следващия ден виждам как изглежда управлението на талибаните. На мъжете е наредено да се привеждат, докато чакат да влязат в банка в центъра на Кабул. Когато талибаните дойдоха на власт, жизненоважната чуждестранна помощ беше замразена, а банките останаха без пари в брой.

Напрежението е осезаемо.

Изтощени, уплашени, тези афганистанци получават викове, блъскат ги и др.

Това не е точно най-традиционният начин за контрол на тълпата. Тези талибани крещят и бият хората с палки. Опитват се да ги държат седнали, докато чакат на опашката. Това, разбира се, е опит на талибаните да организират ситуацията. Много хора тук имат сериозни проблеми с достъпа до пари в брой. Но начинът, по който се справят с нещата, е наистина труден за наблюдаване.

От момента, в който стъпих в Афганистан, ми стана ясно, че това е страна на ръба.. И макар да съм свикнала да правя репортажи от страни в криза, тук дори настройките на снимките на живо е трудна.

Престрелките са почти ежедневие в афганистанската столица.

 

Глава IV: Насилие и страх

Афганистан има военна и окупационна история и искам да разбера какво е въздействието на това постоянно насилие върху хората тук. За тази цел искам да видя мястото, което се превърна в трагичен символ на отчаянието, предизвикано от последната криза.

Мухамад Али е баща на една от жертвите на атаката върху Кабулското летище:

"Синът ми, който беше убит мъченически, беше член на националния отбор по таекуондо и беше на 25 години. Участваше в много национални състезания. Можем да ви покажем медалите и сертификатите, ако искате.

По-късно тази година правителството се срина и дойдоха талибаните. Хората се страхуваха от това, което талибаните ще ни причинят. И всички започнаха да напускат страната. Тогава и на него му хрумна тази идея - да напусне страната.

Казах му да не тръгва. Казах, че талибаните нямат нищо общо с нас, ние нямаме криминално досие, не сме и военни, ти си спортист и те нямат нищо против спортистите. В сряда всички седяхме там. Жена му дойде и му каза нещо. Аз не чух, тя говореше тихо. Разбрах само думата летище. Попитах какво става, те не казаха нищо повече.

Той взел документите си, за да ги покаже на властите и те да им разрешат да напуснат. Оставил съпругата и децата си навън и се приближил до летището. В този момент се случила експлозията, самоубийственият атентат, а след това и стрелбата - и синът ми бил убит мъченически.

Това са неговите деца, синът му е на 4 години и половина, а дъщеря му е на 2 години и половина. Бъдещето на тези две деца ще бъде трудно, докато пораснат. Аз самият имам проблем с тазобедрената става. Нямаме нищо, тази къща е под наем. Мохамед плащаше наема и разходите ни. Сега нямаме нищо"

 

Мохамед не умира от взрива, а от куршум в главата. Свидетели разказват, че американските и талибанските войници изпаднали в паника след експлозията и стреляли по всичко, което се движело, което е довело до най-много жертви.

След десетилетия на конфликт медиите често говорят за "безброй жертви" в Афганистан. Сега откривам индивидуалните трагедии, които се крият зад статистиката.

 

Глава V: Борба и оцеляване

Докато екипът ми и аз продължаваме да правим репортажи, започваме да разбираме какъв е обикновеният живот на афганистанците днес.

Всеки път, когато записвам по улиците на Кабул, се случва следното: около мен се събират доста хора, които се опитват да разберат какво казвам. Мнозина тук се борят, от много дни са тук и се опитват да получат достъп до пари от банките. Тук, в Афганистан, има недостиг на твърда валута. Талибаните нямат достъп до правителствените фондове, така че просто няма достатъчно пари в брой и това е резултатът от това. Хиляди хора всеки ден идват в банките из целия град, опитвайки се да получат пари, за да могат да си купят храна, да си купят лекарства, един баща тук току-що ми каза, че трябва да заведе детето си в болница и не може да го направи, защото няма пари в брой. Много хора са дошли тук с децата си и казват, че чакат от 4, 5 часа сутринта. Това е наистина сърцераздирателно, защото тук виждате какво се случва, когато няма правителство, когато няма помощ. 

И въпреки че международната общност обещава помощ - много държави заявяват, че искат да помогнат - обикновените афганистанци, засегнати от кризата, казват, че помощта идва много бавно. 

Повечето от хората тук имат много проблеми. Проблеми, за които ние не можем да мислим. Повечето от хората нямат какво да ядат. И често има семейства, има деца, жени в болниците, които нямат пари да платят за лечението си. Не знаем към кого да се обърнем. В момента тук няма правителство. Знаете, талибаните блокираха всичко. Няма надежда за афганистанците. Напълно сме изгубили надежда. Ние не мислим за училище, не мислим за образование... не мислим за университет. Говорим за това - и се борим - да останем живи

Хазиб, жител на Кабул

Подобно на Хазиб, 90% от работната ръка в Афганистан беше наета от правителството. Сега много от тях са без работа и не знаят към кого да се обърнат за помощ.

Продължавайки пътуването си, осъзнавам, че борбата започва на ранна възраст в Афганистан. Ануар и брат му Сейде са доказателство за това.

Обикновено събираме бутилки всеки ден. Но сега няма бутилки, няма и работа. Всички заминаха за Америка. Не остана никой, който да хвърля бутилки... всички богати хора заминаха. Няма работа. Просто ни помогнете

Ануар, 11 години, жител на Кабул

Това е едно от най-трудните места в света за израстване. А афганистанските деца сега са изправени пред допълнителна несигурност. Талибаните знаят, че са наследили страна, която е на ръба на разпад. Половината от населението се нуждаеше от хуманитарна помощ още преди последната криза. Членовете на групата казват, че афганистанците трябва да се радват, че най-накрая имат управници, които разбират проблемите им.  Въпросът е... могат ли да ги решат?

По улиците на Кабул цари усещане за нормалност, хората се занимават с работата си и се опитват да продължат живота си по възможно най-добрия начин. Афганистанците, с които разговарях, казват, че се притесняват за бъдещето си. Казват, че не вярват на талибаните.

Спомените от миналото са все още твърде болезнени, твърде ярки и много хора тук не знаят дали талибаните наистина могат да осигурят правителство. Те знаят, че тези бойци могат да се бият, да водят война. Но могат ли наистина да управляват страната?

 

Глава VI: Неизпълнени обещания 

От няколко дни светът се чуди как талибаните ще структурират своя режим. Групировката обеща, че тази комплексна нация, разделена по почти всички възможни начини - по етнически, религиозен и идеологически признак - ще получи всеобхватна администрация.

Имам списъка на новото служебно правителство, обявен днес. Това дългоочаквано обявяване всъщност беше окончателно оповестено в средата на следобеда и както споменахте, имаме много интересен състав, интересни имена в този списък, включително молла Ахунд - един от основателите на талибаните, но също така и Сираджуддин Хакани, ръководител на печално известната мрежа Хакани, за която се твърди, че е свързана с Ал Кайда и е отговорна за някои от най-смъртоносните нападения тук, в Афганистан.   Той ще бъде министър на вътрешните работи на Ислямско Емирство Афганистан - това е новото име на Афганистан, името, което талибаните искат светът да знае. 

Съставът на новата администрация, съставен изцяло от мъже, духовници и талибани, сякаш има за цел да провокира и да покаже на света, че групата не вижда причина да прави компромиси с когото и да било.

Какво стана с обещанието за правителство за всички афганистанци?  И какво е бъдещето на онези, които не са част от проекта на талибаните? Докъде ще бъдат изтласкани?

За да се опитам да отговоря на тези въпроси, искам да се доближа до групата. А за тази цел, трябва да говоря с по-висшестояща фигура.

Приближаваме се до командир, който живее в окупирано имение със своите бойци.

Кари Каримула Саджид се съгласи на интервю, но поиска да узнае въпросите преди началото, за да може да подготви отговорите си. Аз казах „не“. След като хората му направиха снимка, на която беше изобразено новото знаме на движението, можехме да започнем. Командир Саджид е на 43 години и е в редиците на талибаните от основаването на групировката преди три десетилетия. Познава отблизо това сложно движение.

Попитах го дали разбира и как афганистанците се чувстват по отношение към тях, защото много от тях казват, че се страхуват от талибаните:

"Народът на Афганистан не се страхува от талибаните, защото талибаните също са произлезли от народа и са деца на афганистанския народ, а никой не се страхува от собствените си деца. Те живееха сред хората, даряваха ги с любов, даваха им собственото си сърце, настаняваха ги в домовете си, сътрудничеха им и им съчувстваха. Ние сме в Кабул благодарение на сътрудничеството с хората. Без никакви сражения, кръвопролития или проблеми влязохме в Кабул. 

Американците разпространяват тук отровна пропаганда, че тези хора (талибаните) са агресивни, убиват всички и проливат кръв. Сега, когато талибаните влязоха в столицата и я превзеха, хората вече са наясно, че това не са талибаните, които американците и европейците представяха"

Влязох в този дом с надеждата да дръпна завесата и да надникна в движението, за да разбера какво всъщност мислят талибаните. Осъзнавам, че това няма да е лесна задача. Затова решавам да изправя командир Саджид пред някои от противоречията на групата и да попитам защо талибаните обявиха уж "всеобхватно" правителство - но оставиха настрана половината от населението на страната:

- Какво ще кажете за жените в Афганистан - много от тях казват, че искат да участват в бъдещето на страната - ще им позволите ли да вземат участие?

- Ислямско емирство има ясна политика и в нея има място за всички. Лидерите са се произнесли и работата ще следва тези инструкции. Жените определено ще бъдат част от правителството, с Божията помощ, но на ниски позиции. На високи позиции, като министерства или високи постове, жени няма да има.

- Мога ли да ви попитам защо е така? Защо да не могат да заемат по-висока длъжност, ако са компетентни и имат необходимото обучение? Защо да не могат да бъдат министри? Защо жените да не могат да бъдат толкова влиятелни, колкото и мъжете?

- Какво мога да кажа за политиката на емирството... Мога да кажа това, което мисля. Ситуацията със сигурността в Афганистан в момента не е добра за жените. Защото от около 20 години има паника и враждебност, но дай Боже в бъдеще да се проправи път за евентуална работа на жени на високи позиции. Но в момента е така. В областта на женското образование ние не бяхме против него преди и не сме против него сега. През тези 20 години, когато управляваше Ислямска държава, на жените беше позволено да посещават медресета и училища. Ние показахме това на света. И сега в Кабул, с Божията помощ, Ислямското емирство ще се опита да проправи път за тях и да им даде работа. Но дали ще бъдат на високи държавни постове, или не, това ще бъде обявено по-късно".

 

Глава VII: Талибаните срещу жените

Когато талибаните бяха последно на власт в Афганистан, жените, обвинени в прелюбодейство, биваха убивани с камъни. Те не можеха да напускат домовете си без роднина от мъжки пол. Не им беше позволено да учат.

Дали новите "правила за жените" на талибаните ще бъдат толкова драконовски и този път? И ще ги приемат ли жените? В това частно начално училище в Кабул момичетата са половината от 600-те ученици. Дойдох тук, за да видя как изглежда една обикновена понеделнишка сутрин.

Служителите казват, че членове на талибаните са ги посетили и са им казали, че могат да продължат работата си - засега и в съответствие с ислямското право.

Искаме да подобрим Афганистан чрез образование. Опитваме се да улесним обучението на нашите ученици за нашата страна. Ще се опитаме да направим всичко възможно

Mujiburahamn Olfat, Учител

При университетите обаче нещата не са толкова ясни. В Министерството на висшето образование виждам група жени - предимно придружени от роднина от мъжки пол - които се опитват да разберат какво ще се случи по-нататък.

След преговаряне успявам да вляза в сградата и да говоря със заместник-министъра на висшето образование. Той се съгласи да говори с нас, но отказа да ме погледне. Не пожела да ми каже и пълното си име, като вместо това помоли да го наричаме "професор" Камран. За да избегна да ме засипят с пропагандата на групата - отново - се опитвам да му задам личен въпрос: 

- Искам да знам имате ли сестра, майка... Смятате ли тяхното образование за важно?

- И ние искаме образование за нашите сестри и майки, да учат, да ходят в университети... да ходят в религиозни училища. Но единственият ни проблем е, че условията не са добри. Предишното правителство имаше смесена образователна система, а при тези условия не бихме могли да позволим на жените да учат. Но сега, когато има ислямско правителство, то обещава на хората, че ще подготви подходящи условия. Няма да има опасности за достойнството и честта им и те вече няма да бъдат изправени пред заплахи за живота си. И тогава ще мога да позволя на сестра ми и майка ми да учат и да получат образование.

 

Глава VIII: Неподчинение и несъгласие 

Бях в Афганистан от една седмица, когато чух, че жените ще излязат по улиците на столицата, въпреки строгите предупреждения на талибаните, че подобни протести трябва да бъдат прекратени.

Преди няколко минути нещата станаха доста напрегнати - все още са - голям брой талибански бойци се опитват да спрат жените да продължат протеста си. Преди няколко дни говорителят на движението заяви, че те не трябва да излизат повече на улицата. И ние виждаме, че бойците са получили заповед да спрат тези демонстрации.

Това шествие не е първият им протест... но е на път да се превърне в най-важната проява на несъгласие, с която талибаните ще се сблъскат в своята наскоро създадена "Ислямска държава".

"Те не ни позволяват да протестираме. Казват, че никой няма да уважава правата ни. Искаме помощта на света, за да защитим правата си, моля.  Не приемаме талибаните. Те не освобождават. Не са освобождаваща групировка. Те дори не са мюсюлмани. Не сме като предишните поколения. Не сме като жените от миналото“

Сега нещата се усложниха още повече. Към жените се присъедини още една група протестиращи и сега... нещата вероятно ще станат много напрегнати. Бойците се опитват да разпръснат тълпите, но се оказва, че биват отхвърлени - многократно. Талибаните вече са притиснати в ъгъла.

Ръцете са на спусъка. Да, те са много напрегнати. Не мисля, че съм виждала талибаните толкова напрегнати, откакто влязох в контакт с тях. Ситуацията е извън техния контрол, тя не зависи от тях. Талибаните усещат натиска и за първи път се сблъскват с такава съпротива тук, в столицата, която сега е под техен контрол. 

Талибаните сякаш осъзнават, че губят контрол - и бързо насочват вниманието си към този, който се опитва да улови момента.

Приближавам се до един от талибанските командири, , които опитват да укротят тълпата - Mawlawi Naqibullah Omari, член на талибаните, началник на полицейския участък във втори район:

- Броят на хората по улиците.... тези сцени рисуват съвсем различен Афганистан от времето, когато талибаните бяха на власт? Съгласни ли сте, че сега това е различен Афганистан?

- Искаме всеобхватно правителство, в което всички афганистанци виждат себе си, към което всички афганистанци чувстват, че принадлежат. Всички афганистанци, които живеят тук, независимо дали са пущуни, хазари, узбеки, панджишири ... или от Бадахшан... Всички те са наши братя. Искаме ислямска държава, която да бъде създадена от всички народи на Афганистан, с Божията помощ. И за това е необходимо сътрудничество, а не протести. С Божията помощ ще изчистим всички недоразумения. Талибаните не са били слуги на никого. Те не са станали слуги на никого. Ако трябваше да станат слуги, щяха да бъдат слуги на Америка, която плаща в долари. А не на Пакистан, който използва рупии...

Той дори не ме погледна, но всичко е наред. Сега той казва: "Моля, не стреляйте, не правете нищо, което да разгневи хората". Талибаните стават нетърпеливи.

Едно от последните интервюта, които заснемаме този ден, е с Набила, студентка, която казва, че е готова да се бори, доколкото може:

- Това е доста опасно за вас. Никога не сме виждали талибаните толкова напрегнати. Не се ли страхувате? 

- През последните 20 дни се страхувах. Казах си - твоят живот по-ценен ли е от този на другите хора? Ако независимостта на Афганистан дойде чрез този протест.., не знам дали ще помогне, или не, но това е единственото, което мога да направя. Притеснена съм, но искам да използвам страха си и да го превърна в сила. Ние не сме жените отпреди 20 години. Аз имам своите мечти и искам да работя за тях. Аз съм жена, аз съм момиче и не искам да бъда контролирана, не искам да закривам лицето си. Малко съм неорганизирана, но това е моето усещане. Загубих почти всичко. Независимостта на човек е всичко и аз я загубих. Така че вече не се страхувам. Животът ми няма да има никаква стойност, ако просто съм затворена в дома си. (Талибан минава покрай нас) Да си затворена в дома си е по-лошо, отколкото да те убият тук.

Когато походът се приближава до комплекса на президентския дворец, талибаните решават, че това трябва да приключи.

Глава IX: Репресия

Вчерашният протест изглежда е бил важна повратна точка.  Настроението по улиците вече е различно. Току-що научихме за нова демонстрация и се отправяме натам, защото се твърди, че бойци събират всички близо до мястото на срещата.

Тауфик, член на екипа ни, току-що е бил задържан. Искахме да разберем дали можем да отразим протеста, макар вече да знаехме, че това не е възможно. Той все пак отиде да попита и не се върна..

Освобождаването на Тауфик отне четири часа, едва тогава научихме за мащаба на репресиите. 

Група журналисти са били задържани и оборудването им е било конфискувано по време на протест в афганистанската столица Кабул тази сутрин. Талибанските бойци, които до голяма степен превъзхождаха по брой протестиращите и журналистите, заявиха, че са получили заповед да изведат всички от мястото, като заявиха, че отразяването на подобни протести вече е незаконно в Афганистан.

Моят продуцент беше задържан и ми описа, че е бил пребит от трима талибани, а телефонът и портфейлът му са били конфискувани.

След това той беше освободен и е много разтърсен, но казва, че иска да продължи да работи. Подобно на него, и аз, и много други мъже и жени казват, че искат да продължат да документират случващото се в страната им. Знаем също, че група жени, които протестираха на това място, където съм и аз, също са били задържани и не можем да сме сигурни дали са невредими и освободени.

 

Глава X: Шериат

Дванайсет дни след началото на пътуването ми искам да знам какъв вид правосъдие планират да упражняват талибаните. И колкото и да е трудно да се определи точно каква е стратегията им, има предупредителни знаци навсякъде. 

Сред първите им стъпки като управляващи беше освобождаването на почти всички затворници, осъдени от предишното правителство. В цялата страна бяха отворени затвори и затворниците бяха освободени.

Затвор Пул-е Чарки, Кабул

Решаваме да поискаме достъп до най-строго охранявания обект в Кабул - Пул-е Чарки, символ на сурови наказания и насилие, построен по време на съветската окупация през 80-те години на ХХ век.

По-късно е наречен "Гуантамо", когато американците са на власт, днес Пул-е Чарки сега е под контрола на талибаните. 

В тези килии са били задържани над 2500 талибански бойци. Условията бяха много трудни, килиите бяха много претъпкани. Сега, след като талибаните поеха властта, там има около 60 затворници. И бойците ни казват, че към тях се отнасят справедливо.

Току-що за директор е назначен Шарафатула Хозайфа. Докато се учи на новата работа, командир Хозайфа повтаря посланието, което талибаните продължават да набиват в главите си: всичко е простено и е време за нова глава:

Опитваме се да поддържаме ниски нива на престъпност. Имаме по-малко затворници. И с Божията помощ след около седмица ще бъдат обявени още мерки. Не искаме отмъщение. Беше обявена амнистия. Всички афганистанци, които са били военни или други, бяха помилвани.

Но също така настоява да се срещнем с някои от затворниците, които са доведени тук. В момента ни казват да влезем в килията. Не съм сигурна как се чувствам относно това, но не знам дали имам друг избор."

Най-накрая ни позволяват да разговаряме през метална врата с Мохамед, жител на Кабул, като дори ни казват какви въпроси да му зададем:

"Попитайте го какво се е случило, какъв е случаят му... как се отнасят с него. Как е било преди, как е сега... попитайте го"

Мохамед, на 22, е тук заради малък спор за сметка в ресторант в хотел в Кабул. Собственикът имал братовчед, който принадлежал към талибаните.

- Когато ги помолих да ми вземат мобилния телефон, защото нямах пари, за да платя допълнителните 200 афганистански долара по сметката... екипът на Бадри (специалните сили на талибаните) дойде, преби ни и ни доведе тук.

Семейството на Мохамед не знае къде е той.  А талибанските охранители не ни казват колко време ще го държат тук, нито дали ще му бъде осигурен адвокат или съдебен процес.

- Никой не иска да е в затвора, искаме да сме с жените и децата си. Ние не сме престъпници. Те не разполагат с никакви доказателства срещу нас. Доведоха ни тук за нищо. Всеки ден тук е като година. Ако някой мюсюлманин чуе гласа ми, аз съм невинен и те ни вкараха тук. Ние приемаме Ислямска държава. Ние сме мюсюлмани, приемаме Корана. Те трябва да дойдат да питат за нас. Ние сме напълно невинни. 

Надзирателите ни извеждат от затвора, преди да успеем да поговорим с други затворници.  Макар талибаните да обещават по-справедлив Афганистан, ясно е, че представата им за справедливост все още е груба.

Не разбрахме какво се е случило със затворниците в Пул-е Чархи след нашето заминаване, но чухме разкази за произволни арести в цялата страна. Повечето от лишените от свобода бяха местни журналисти. По-преките "противници" на талибаните - например членове на предишната администрация - ще получат по-тежки присъди.

 

Глава XI: Разбити надежди, разбити сърца

Когато престоят ми в Афганистан е към своя край, се срещам с Емал Ахмади, чиято житейска история въплъщава болката и несигурността, които афганистанците изпитват в момента. Семейството му също иска да избяга от талибаните и поискало виза, за да живее в Съединените щати. Но страната, която трябваше да им осигури закрила след години на лоялна служба става отговорна за тяхната гибел.

Инженер Земарай Ахмади, Замир , Фарзад, Файсал, Насър, Аруин, Бенямин, Малика, Ааят, Сомея…десет души."

Всички членове на семейството на Емал, убити при последния американски удар с дрон на афганистанска земя. Преди двадесет години Съединените щати дойдоха в Афганистан заради Ал Кайда - групировка, която талибаните бяха приютили и позволили да действа тук. Въпреки че водената от САЩ коалиция успя да осакати бойците, имаше сериозни косвени щети.

"Те бяха на парчета. Някои от тях като дъщеря ми, синовете на брат ми... за съжаление бяха на парчета. Това беше ужасен инцидент. Само Бог знае колко ме болеше. Знаете, че САЩ направиха голяма грешка, като се насочиха към цивилните тук. Първо трябва да намерят някаква информация за семейството ми, за брат ми, каква е работата му, какво прави, какво правят членовете на семейството."

Оттогава Съединените щати признават, че неправилно са се насочили към семейството на Емал. И заявяват, че властите "съжаляват" за инцидента.

"Никой не е идвал тук. Само репортери. Нито нашето правителство, нито САЩ - никой не е дошъл тук за нас, за съболезнования. Моето послание към САЩ и другите държави е да се опитат да не правят грешки в Афганистан. Опитайте се да не се насочвате към цивилни граждани"

Глава XII: Гробище на империите 

Ще мине известно време, преди да преработя всичко, което научих в Афганистан.

Но докато трагедията продължава да се развива, е ясно, че афганистанците копнеят за мир, а талибаните трябва да извървят дълъг път, преди да могат да го осигурят. 

Дали групировката наистина се е променила, не е основният въпрос -

Афганистан се е променил - и народът му също.