Свят

Няма споразумение между Сърбия и Косово (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Няма постигнато споразумение след преговорите в Брюксел между лидерите на Косово и Сърбия. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика, Жозеп Борел. Той уточни, че Александър Вучич и Албин Курти са се съгласили да продължат диалога помежду си, както и че разрешаването на текущите проблеми е "първата стъпка" от пътя на двете страни към членство в Европейския съюз. По-рано двамата лидери се срещнаха и с генералния секретар на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел преди началото на преговорите между двете страни, които се водят с посредничеството на Европейския съюз. 

От KFOR разположиха допълнителни сили на граничните пунктове между Сърбия и Косово. 

„Въпреки че ситуацията се подобри, отговорност на всички страни, особено на Белград и Прищина, е да предотвратят повторна ескалация. Призовавам всички страни да проявят сдържаност и да избягват насилието. В случай че стабилността бъде застрашена, НАТО-вските сили в Косово, KFOR са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки, за да осигурим безопасна и сигурна среда за всички жители на Косово“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отговори да не очакват сърбите да отстъпят и да кажат, че се чувстват добре. „В Косово има ново поколение деца, млади мъже, които няма да търпят. Те не смятат Косово за независима държава, както 22 от 27-те страни членки на ЕС. Според тях това е сръбска територия“, заяви Вучич.

 

Belgium NATO Kosovo 22229552366935 Министър-председателят на Косово Албин Курти и Столтеберг. Снимка: АР

След срещата си със Столтенберг, министър-председателят на Косово - Албин Курти също заяви, че все още има напрежение между Белград и Прищина.
„От едната страна е демократична държава Косово. Имаме професионална полиция. А от другата страна, са незаконните структури на Сърбия, които се превърнаха в престъпни групи, които издигнаха барикади. Има две страни, но никога не трябва да губим моралния център“, каза Курти.
В началото на месеца се стигна до напрежение и сръбски блокади по границата заради решението на Прищина – около 50 000 етнически сърби в северната част на Косово да сменят личните си карти и регистрационните номера на колите си с косовски. Блокадите бяха премахнати след отлагане на мярката – с месец, до 1-и септември. 
Междувременно Западът се опасява, че Русия може да използва сръбския си съюзник, за да дестабилизира Балканите и да отклони вниманието от войната в Украйна.