Европа

Махат барикадите на границата между Косово и Сърбия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Деескалация на напрежението в Северно Косово. Блокадите на границата между Сърбия и Косово бяха премахнати след като от Прищина отложиха с 1 месец новите правила за личните карти и регистрационните номера на автомобилите за етническите сърби в страната. 

Камионите и тежка техника, които блокираха граничните пунктове между Сърбия и Косово, се преместиха. 

Импровизираните пътни блокади бяха разположени в неделя в отговор на решението на косовските власти - около 50 000 етнически сърби в северната част на Косово да сменят личните си карти и регистрационните номера на колите си с косовски.  

До деескалация на напрежението се стигна след отлагане на решението - с 1 месец - след консултации с посланици на САЩ и ЕС.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово заяви, че от Белград са готови да участват във водения от Брюксел диалог с Прищина.

Сръбските сили се изтеглиха от Косово през 1999 г. след бомбардировки на НАТО. Страната обяви своята независимост през 2008 г., но Сърбия все още я смята за част от Сърбия.

 

Мерките се отлагат с един месец. Сега всички очакват Прищина и Белград да постигнат някакво споразумение през следващите дни и седмици до първи септември, за да се предотвратят инциденти като тези в неделя, когато ситуацията беше много напрегната и опасна. През следващите седмици ще видим какво ще се случи и как ще протече въвеждането на тези мерки от първи септември.

Душан Хаджиниколич, Euronews Белград

В социалната мрежа Туитър - мироопазващите сили на НАТО в Косово, KFOR, заявиха, че следят ситуацията на север. Добавиха, че са готови да приемат необходимите мерки, за да опазят Косово в безопасност.