Европа

Напрежението между Сърбия и Косово: Каква е ситуацията по границата?

От Euronews България Euronews България

Ситуацията по границата между Косово и Сърбия се нормализира. Затова информира журналистът от Euronews Сърбия Душан Хаджи Николич. 

Късно в неделя близо до границата между двете държави прозвучаха сирени за въздушна тревога, а на терен бяха изпратени специални части и полиция.

Причината - блокада на два гранични пункта от страна на косовските сърби заради нови изисквания за регистрационните табели и личните документи.

„Ситуацията се успокоява, тъй като всички барикади бяха премахнати или поне почти всички“, съобщи Душан.

Той посочи, че много от сърбите не признават Косово за независима държава, поради което и използват сръбски регистрационни номера и лични карти и не признават тези, издадени от Република Косово.

„Правителството в Косово искаше да промени тази практика, което доведе до покачване на напрежението вчера. Сърби поставиха барикади в Северно Косово. До известна степен си помислихме, че ситуацията може да ескалира, но международната общност, водена от САЩ, помоли властите в Косово да отложат влизането в сила на новите регистрационни номера и лични документи с един месец“, каза още журналистът от Euronews Сърбия.

„Президентът на Косово заяви, че ще направи това, само ако сърбите махнат барикадите, което виждаме да се случва днес“, обобщи развитието в последното денонощие той.

Журналистът от Euronews Сърбия подчерта, че подобна ескалация на напрежението се случва веднъж-два пъти в годината при всеки опит на правителството на Косово да въведе някаква промяна.

По думите му основният проблем остава липсата на разбирателство в преговорите за статута на Косово.

Вижте какво още разказа Душан във видеото.