Свят

Косово отложи с месец мярката, която ескалира напрежение по сръбската граница

От Euronews България Euronews България

Спад на напрежението между Косово и Сърбия след снощните блокади на пътища и контролно-пропускателни пунктове. През уикенда в Косово се стигна до ескалация на недоволство от етническите сърби.

В северните райони на Република Косово, в които живеят предимно сърби, бяха пуснати сирени за въздушна тревога. Местните жители издигнаха  барикади в района на Рударе, на главния път Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

Според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна - оттам сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

До там се стигна след като Косово прие от 1 август да се прилагат  "правилата за реципрочност" със Сърбия. Това означава, че сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под контрола на косовското правителство, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане.  В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като  - Република Косово.

Тази сутрин стана ясно,че след консултации с партньори от ЕС и САЩ. властите в Прищина  са решили да отложат с месец спорното решение.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи.

Косовският премиер Албин Курти обяви, че новите изисквания са на принципа на реципрочност спрямо Сърбия и подчерта, че няма място за напрежение и дестабилизация.

Сръбският премиер Александър Вучич добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

На този фон - Косовски сили, водени от НАТО остават в готовност, ако стабилността в Северно Косово е застрашена.