Добро Утро, Европа

Еколог: Има небрежност при планирането на водите в България

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Понор планина е карстова планина и в нейните недра се случват геоложки процеси, които могат да доведат включително и до изчезването на река. Друг е въпросът, че водата в реките, които захранват карстовите райони идва от дъжда и повърхностни води, които се използват и за други цели.

Това каза Апостол Дянков, експерт от WWF България по повод на безводието в Своге.

Според мен има една небрежност при планирането на водите в България. Ще дам пример – в новата оперативна програма 2021-27 г., която се разработва, ние от WWF няколко пъти обръщахме внимание, че има нужда повече да се обърне внимание на тези загуби на ВиК. Част от тези 70% загуби се дължат и на кражби. Не се мисли достатъчно кой е отговорен и тези неща трябва да спрат. Трябва да се прецени и кои са приоритетните икономически сектори, за които се ползва водата. Смятаме, че малките вецове, които се изграждат в планините където няма други водоизточници често отклоняват вода за много по-важни нужди, каквато е питейната вода за населението.

Дянков показа карта на риска от липса на вода към 2050 г., на която България е от най-рисковите райони в червено

Очаква се около 17% от населението в Европа, включително българско, да бъде под голям воден риск в следващите десетилетия, което може да засегне 13% от Брутния вътрешен продукт.

На първо място трябва да се мобилизират местните власти и да се потърси средносрочно решение, но без да се нарушава екологичното равновесие, защото подземните води са изчерпаем ресурс. Трябва да мислим как да защитаваме реките като екосистеми, каза Дянков.

Вижте цялото интервю във видеото.