Добро Утро, Европа

Коста Филипов: Споровете с РС Македония за Възраждането и 19-20 век ще са много по-ожесточени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Становищата на съвместната комисия за история и образование бяха публикувани едновременно както в РС Македония, така и в България. Принципът на реципрочност, който беше заложен в протокола на френското предложение се спазва.

Това коментира пред Euronews Bulgaria журналистът Коста Филипов по повод публикувания в понеделник от външното министерство на РС Македония протокол от междуправителственото заседание и препоръките на експертите от съвместната историческа комисия относно общо честване на исторически личности и ревизия на учебниците по история.

За българското общество и историография това са тези, които са отдавна познати. Силната страна в случая е, че въпросните тези са подписани от всички членове от македонска страна в работата на комисията.

 

За пръв път в официален документ представители на македонската историография подписват, че Самуил е бил цар на българското царство

До момента това в цялата македонска историография не се е признавало. Това е първата полезна стъпка на работата на комисията, каза журналистът. Можем да говорим с малко чувство за триумф и пробив.

Вицепремиерът Маречич определи срок 2024-25 г. тези промени да влязат в учебниците по история, но наблегна на това, че промените ще вървят заедно в двете държави. Аз мисля, че от наша страна няма да има никакъв проблем за това.

 

От българска страна трябва да се промени демитологизирането на античния период в нашите учебници

Има общо съгласие между представителите на двете историографии за извършване на такива промени. Оттук насетне работата е бюрократична, каза Филипов.

Ако има някаква спънка пред това, което е записано от комисията, това е обтекаемият вид на изложението на описанието на целия исторически контекст от периода на средните векове. Други историци в РС Македония оспорват тезата за цар Самуил и твърдят, че той е македонски цар и началото на македонската идентичност.

Това, което сега беше решено в комисията е най-лесната работа, защото предстои периодът на възраждането, краят на 19, началото на 20 век, когато споровете вътре в комисията и реакциите на решенията им, ще бъдат много по-ожесточени.

Вижте цялото интервю във видеото.