Икономика

Свързаха интерконектора с Гърция с газопреносната мрежа на България

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Gaz 3 620X413 Снимка: АР

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа.

Това съобщиха от проектната компания. Служебният министър на енергетиката Росен Христов ще инспектира българския участък на Междусистемната газова връзка. Обиколката му ще започне от газоизмервателна станция Стара Загора и ще завърши на Диспечерския център, разположен до село Стамболийски, съобщиха от ведомството. 
Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България - Ай Си Джи Би (ICGB) и "Булгартрансгаз", е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. 

 

Процесът е изпълнен с три златни заварки 

Златната заварка представлява заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безрарушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти и изцяло в съответствие със приложимите стандарти за качество.
Газопроводът "Ай Джи Би" (IGB) вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен, допълват от компанията.  
По-рано тази година газопроводът се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

 

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на "Булгартрансгаз" участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени 

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ.
Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG (втечнен газ) терминала в Александруполис, се посочва още в съобщението.