Свят

Euronews с номинация за престижната международна награда Emmy

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Euronews е номинирана за международната награда Emmy в категорията "Новини" за репортажите на международния кореспондент Анелиз Боржес от Афганистан за изтеглянето на САЩ и последиците от него.

През изминалата година Euronews продължи да отразява събитията в Афганистан. Съвсем наскоро документалният филм на Анелиз Боржес „Изчезващите дъщери на Афганистан“ показа какъв е животът на жените, след като талибаните се върнаха на власт. Той бе излъчен и в ефира на Euronews Bulgaria, както и първия й филм от Афганистан от поредицата "Жени отвъд границите".

Анелиз работи на терен от 10 години. През 2018 г. тя се присъединява към Euronews като отразява от първа ръка важни истории по целия свят и се впуска с главата напред в продължаващите конфликти.

В края на 2021 г. Анелиз е позиционирана в Афганистан, за да отрази от място превземането на властта от талибаните. В хода на кариерата си тя прави репортажи от повече от 30 държави, отразявайки войни и диктатури от някои от най-опасните зони в света.

 

През последните 20 години жените играят решаваща роля в изграждането на нов Афганистан

Те бяха членове на съдебната система, служители в публичния сектор и творци, които вярваха, че няма граници в това, което могат да постигнат.

Мнозина казват, че всичко се е променило, когато талибаните се върнаха на власт през август миналата година.

За повечето тийнейджърки в Афганистан е минала една година, откакто са стъпили за последно в класната стая. И няма никакви признаци кога и дали ще им бъде позволено да се върнат.

"Моята цел беше един ден да стана президент или вицепрезидент на Афганистан", казва една от ученичките пред Анелиз Боржес.

Организацията "Спасете децата" интервюира близо 1700 момчета и момичета на възраст между 9 и 17 години в седем провинции, за да оцени въздействието на ограниченията в образованието.

Проучването, проведено през май и юни, установи, че повече от 45% от момичетата не ходят на училище в сравнение с 20% от момчетата. Установено е също така, че 26% от момичетата проявяват признаци на депресия в сравнение с 16% от момчетата.

Почти цялото население на Афганистан изпадна в бедност, а милиони хора останаха неспособни да изхранват семействата си, когато светът прекрати финансирането в отговор на превземането на страната от талибаните.

Учители, родители и експерти предупреждават, че многобройните кризи в страната са особено вредни за момичетата. Талибаните ограничават работата на жените, насърчават ги да си стоят вкъщи и въвеждат правила за обличане.

Стотици жени от афганистанската съдебна система казват, че сега са мишени. Те са преследвани от тези, на които някога са помогнали да бъдат осъдени – много от тях са били членове на талибаните и сега са освободени от групировката.

"Това беше мой дълг", казва пред Боржес една жена, която работи в бранша.

 

Според афганистанските закони те са престъпници, аз обработвам делата им. Но днес правителството падна и от него не остана нищо. А ние сме обвиняемите и сме изправени пред преследване.

"Продадох част от домашните си принадлежности, а другата част дарих. И сега се местя от едно място на друго, дори ходя в домовете на роднините си, но те не са щастливи да ме приемат. Дори моите скъпи приятели, те не ме харесват, защото съм подложена на преследване. Те не искат семействата им да имат проблеми заради мен".

Международната общност настоява талибаните да отворят училища за всички момичета, а САЩ и ЕС създадоха планове за изплащане на заплати директно на афганистанските учители, като по този начин ще поддържат сектора, без да влагат средства чрез талибаните.

По време на първото им управление в Афганистан през 90-те години на ХХ век жените нямаха почти никакви права – не можеха да работят или да учат, нито да излизат от къщи без роднина от мъжки пол.

Когато миналата година талибаните отново поеха контрола, те увериха афганистанците, че няма да се върнат към тежката ръка от миналото.

През март, точно преди началото на учебната година, талибанското министерство на образованието обяви, че всички ще бъдат допуснати обратно. Но в деня на повторното откриване, 23 март, това решение внезапно беше отменено.

Много жени в Афганистан се опасяват, че времето от 90-те години на миналия век може да се върне.