Euronews Сега

Брюксел се надява на ядрена сделка с Иран

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Надеждите, че ядрената сделка с Иран може да бъде постигната скоро, се появиха, след като от Брюксел получиха отговора на Техеран за проекта за разбирателство, който цели именно възобновяване на споразумението от 2015 г.

Съдържанието на отговора засега не се съобщава. Но пазарите реагираха положително и петролът поевтиня.

„Мога само да потвърдя, че получихме иранския отговор. В момента го проучваме и се консултираме с другите страни, подписали споразумението, включително със САЩ за по-нататъшните действия“, каза Набила Масрали, говорител на Европейската комисия.

Това, което можеше да бъде договорено през последната година и половина, беше договорено. Ще продължим да проучваме това, което е било представено. Ще продължим да се консултираме в тясно сътрудничество с ЕС. Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, това ще бъде най-голямото предизвикателство за външната ни политика, за националната ни сигурност, за колективната сигурност на международната общност, каза Нед Прайс, говорител на държавния департамент на САЩ.

С идването на Джо Байдън в Белия дом, се отвори възможност за възобновяване на преговорите – след като предшественикът му – Доналд Тръмп изтегли едностранно Съединените щати от споразумението, наложи отново икономически санкции на Иран, а страната отвърна с ускоряване на ядрената си програма. 

Междувременно, в очакването на сделка, цените на петрола поевтиняха. При успешни преговори, ембаргото върху иранския петрол ще бъде премахнати и в пазарите ще се влеят повече от 1 млн. барела от суровината.