Политика

Премиерът призова МВР за строг контрол на пътя

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

С войната на пътя можем да се справим заедно. От МВР очаквам сериозен контрол за спазване на правилата на движение.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на правителственото заседание.

Ако ценим живота своя и на непознатия в насрещното платно, ще следваме закона вътре в нас, допълни той.

 

Когато се обърне колата пътища много, е казал мъдрият народ, но този инцидент с обърналия се автобус показа, че задно можем да се справим дори и с най-тежките изпитания. Катастрофата събра на магистралата хора различни, но те бяха заедно и помогнаха на хора в беда, впечатлен съм и признателен за светкавичната реакция на всички, които не подминаха 217 км на АМ Тракия, мислейки си това не е моя работа.

Всички реагираха в синхрон, било е щастливо стечение на обстоятелствата, че сред пътуващите е имало и лекари, добави Донев. Тяхната намеса е проява на човечност и солидарност. Благодаря на лекарите и на всички очевидци на катастрофата действали с мисъл и грижа за живота и здравето на децата, благодаря на екипите на Бърза помощ, на Пътна полиция, на медицинските сестри, на местната власт в Стара Загора. Надеждите са ми, че децата, които са в „Пирогов“ ще се възстановят бързо, каза още Донев. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък заяви, че е започнала работа по намаляване на транспортния трафик. По проблема работят трима зам.-министри от МВР, МРРБ и транспортното министерство. По думите му има увеличение от 20% на транспортния трафик у нас, което не е породено от кризата в Украйна.

“Трайното решение на тези проблеми трябва да обхване покритие от ГКПП “Капитан Андреево” до северната граница”, обясни Демерджиев и допълни: “Набелязали сме проблемите. В момента по тях работят трима зам.-министри по вътрешните работи, транспорта и от МРРБ”.

 

Във вторник е започнал да се прилага план, съгласно който камионите се спират, отклоняват се на паркинги, където престояват и координационен център ги пуска поетапно, за да не се получава струпване в зоната на Русе и Видин

“Днес тази дейност ще започне още от Свиленград”, поясни вътрешният министър. “Ще покрием цялото трасе от Свиленград до северната граница, за да елиминираме възможността камионите да заобикалят нашите постове и да продължават към северната граница. Ще осигурим адекватното им пропускане на територията на цялата страна”, каза още той.