Политика

Ударно записване за вота в предпоследния ден (обзор)

От Euronews България Euronews България

До 17 ч. на 16 август за участие в изборите за народни представители на 2 октомври са подали документи за регистрация 20 партии и 6 коалиции. На предишните парламентарни избори на 14 ноември участие взеха общо 27 партии и коалиции.

В предпоследния възможен ден за регистрация в предсрочните парламентарни избори на 2 октовмри в Централната избирателна комисия документи подадоха общо осем партии и коалиции.

Това са „Демократична България„, „Възраждане“, „БСП за България“, ВМРО-БНД, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Български възход“ на Стефан Янев и „Ние идваме“ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Последният срок за регистрация на партиите изтича в 17:00 часа в сряда, 17 август. След това коалициите имат време до 27 август да правят промени в имената и състава си.

Първи тази сутрин се регистрираха Демократична България“. На този етап те ще участват в изборите самостоятелно, въпреки че заявиха готовността си за явяване като коалиция с Продължаваме промяната.

Това, че към настоящия момент заявяваме дадена регистрация, означава че очакваме ясен отговор от ПП. И все пак има последващи етапи. Знаем, че по хронограма до 27 август е възможнорегистрираните субекти за изборите да направят общи конфигурации, а т.е. да се явявт за общо явяване

Надежда Йорданова, „Демократична България“

Втори поред се регистрира партия „Възраждане“, която даде заявка за победа и самостоятелно управление на страната, но със завой към Русия.

По отношение на кризата с каза, Възраждане е единствената партия която дава заявка, и която реално е в състояние да подобри отношенията с Русия, говорим за търговските, за туристическите отношения.

Николай Дренчев, „Възраждане“

По темата Русия и газова криза, заявка даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви готовност за коалиция, но само с партии, насочени срещу предишния модел на управление.

Налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното. Незабавни преговори с Газпром. Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. Зависи кой как ще влезе, засега прогнозите са че ИТН не влизат. Ще разговаряме за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължим борбата с модела за управление на ГЕРБ.

Корнелия Нинова, лидер на „БСП за България“

От „Продължаваме промяната“ не изключват вариантът за коалиция, но този път тройна - с БСП и „Демократична България“.

Със сигурност ще работим заедно с ДБ. Дали под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика. В миналия парламент работихме и с БСП добре. Надявам се да продължим по същия начин и като цяло, целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент.

Никола Минчев, Продължаваме промяната

ВМРО-БНД ще се яви самостоятелно на предсрочния вот. Решението дойде след като по-рано те преговаряха с НФСБ за обединение.

Нито времето беше достатъчно, нито обясненията за обществото, които най-вероятно щеше да има, и в следващия вариант от ваша страна, „вие не се ли събрахте само да влезете“.

Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО-БНД

Формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“ също беше от тези, които се регистрираха днес. Въпреки че официално все още не е вписана в регистъра на политическите партии.

За тези избори се явяваме с партии мандатоносители, съмишленици – партия "Свобода", "Партия на Зелените" и партия "Земеделски народен съюз".

проф. Даниела Дашева, „Български възход“

Движението за права и свободи също внесе своите подписи в избирателната комисия. Тяхната цел по думите на председателя Мустафа Карадайъ е да спрат лъжата.

ДПС трябва да има добър изборен резултат, за да спечелят българските граждани.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС

В рамките на днешния ден се регистрира и формацията на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян – „Ние идваме!“. Те се записаха с мандата на „Единната народна партия“.

Регистрациите на партиите продължават и сряда, когато изтича и срокът.