Общество

Доц. Наум Кайчев: Отдавна трябваше да са направени предложените промени в учебниците в РСМ

От Euronews България Euronews България

Конкретно сме приели по 5 препоръки за промяна, подобрение на учебниците по история за 5. клас в България и 6. отделение в Република Северна Македония.

Това заяви за Euronews Bulgaria доц. Наум Кайчев, който е член на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония (РСМ).

Договорът от 2017 г. предвижда да се разгледа учебното съдържание и в двете страни, поясни доц. Кайчев и допълни, че за българските учебници договорените предложения са от по-общ характер.

Например, препоръчва се едно по-широко разглеждане на територията на Балканския полуостров, защото нашите учебници разглеждат Древна Тракия и тогавашните им южни съседи древните елини, докато не се обръща никакво внимание на територията на запад от Древна Тракия, а именно илирите и историята на древните македони остава почти непозната“, посочи доц. Кайчев.

Нашите препоръките към учебниците в РСМ са далеч по-конкретни, а именно – категорично се препоръчва да не се прави никаква връзка между древна Македония и съвременната РСМ, каквато връзка се пари в сегашните учебниците. Да не се прави никаква връзка между апостолското дело на св. Павел и средновковните църкви с днешната църква на РСМ.

доц. Наум Кайчев, член на съвместната мултидисциплинарна комисия между България и РСМ

По думите му е важно да се върви напред и да се обогатят учебниците в двете страни и по-специално тези в РСМ.

Според него е важно да продължим напред и да чертаем контурите на нашата обща история.

„Тя започва фактически от по-късно време, не от Античността“, отбеляза историкът.

По думите на Кайчев отдавна е трябвало препоръките за промяна в учебниците, договорени в комисията още през 2019 г., да бъдат публикувани и приложени.

Сега, с това обнародване се прави решителна крачка, надявам се, към изпълнението на нашите предложения и прилагането им на практика, както в образователната система на двете страни, така и в общите чествания между двете държави и общества.

доц. Наум Кайчев, член на съвместната мултидисциплинарна комисия между България и РСМ

Той напомни, че съгласно препоръките цар Самуил, св. Климент и св. Наум Охридски трябва да бъдат чествани заедно.

„Това са важни личности от нашата обща средновековна история. Като червена нишка през тези предложения минава връзката между всички тези личности и дълбоката им обвързаност с българската средновековна държава и е нормално гражданите на двете страни – и България, и РСМ да се чувстват нейни наследници по някакъв начин“, коментира доц. Кайчев.

Кога и как ще се честват договорените за общо отбелязване личности от общата ни история зависи от институциите, посочи историкът.

В междуправителствения протокол се предвижда изготвяне на програма за съвместни чествания 2022 - 2023 г. Тоест, бихме очаквали да имаме съвместно честване на Деня на св. Климент Охридски, 24 май и т.н.“, обясни доц. Кайчев.

Той очаква промяната на учебниците спрямо приетите препоръки да встъпи в сила след 2024 г. и подчерта, че това зависи изцяло от волята на обществото в РСМ.

Следващото заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси е насрочено на 14 и 15 септември.

Предвижда се отново да бъдат разгледани учебниците по средновековна история и по-конкретно тези за 6. клас в България и 7. клас в РСМ, както и предложения за честване на личности от общата ни история като Гоце Делчев.

Целия разговор вижте във видеото.