Общество

Диана Русинова, пътен експерт: Лобистки интереси рискуват човешки животи

От Euronews България Euronews България

Превозът на деца през тъмната част на деня е забранен по закон - без значение дали става въпрос за български или чужд автобус. При положение, че всички всички свидетели казват, че са пътували, за да се приберат в Сърбия този ден, очевидно автобусът е нямало да спре в Пловдив и да пътува на следващия ден след 6 ч. сутринта. Трябвало е да се приберат в Сърбия точно тази вечер.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ главният експерт по пътна безопасност към Европейския център по транспортни политики Диана Русинова.

„Вижте, става дума за автобус, който се отклонява от платното за движение, навлиза в част от банкета, след това в откоса и всъщност катастрофира в страничната канавка, която служи за отводняване“, обясни как се е случил инцидентът Русинова.

Чухме много конспиративни и безумни теории как асфалтът бил много лош и на вълни – няма такова нещо. Измерили сме го със съответните уреди.

Диана Русинова, експерт по пътна безопасност

„Този участък от магистралата си отговаря на нормативните изисквания и като надлъжни, и като напречни профили“, категорична е Русинова.

Тя посочи, че според изискванията крайна дясна лента на автомагистрала трябва да бъде изпълнена с т.нар. шумна маркировка, което евентуално би привлякло вниманието на водача, когато излиза извън платното за движение.

По думите на Русинова дори и да имаше мантинела в този участък това най-вероятно не би предотвратило излизането на автобуса от пътното платно.

„Общественият превоз на пътници се управлява от лобисти, които имат бизнес интереси и ги защитават на всяка цена, дори и на цената на човешки живот очевидно“, заяви експертът по пътна безопасност.

Тя подчерта, че специализираният контрол трябва да се упражнява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която по думите ѝ бездейства.

Според Русинова - корупцията е в основата на войната по пътищата у нас.

Вижте целия разговор във видеото.