Общество

Оперират едно от децата, пострадали в катастрофата на АМ "Тракия"

От Euronews България Euronews България
Pirogov Снимка: БГНЕС

Двете деца, пострадали във вчерашната катастрофа със сръбски автобус на АМ "Тракия", които са транспортирани в "Пирогов", са в тежко състояние. Едното в момента е в операция, с политравма, с фрактура на таза и бедрото, с травми на белия дроб.

Другото дете, което не е било в добро състояние и е било неконтактно тази сутрин, след настаняването в "Пирогов" определено е по-добре. След изследванията детето е овладяно, но няма сериозни и трайни увреждания.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на извънреден брифинг пред "Пирогов", цитиран от БГНЕС.

Близките на децата не са пристигнали в "Пирогов". Повечето от роднините им са пристигнали в болницата в Стара Загора.

"Благодаря на МВР, МВнР и МО за бързата реакция при организирането на транспорта на децата за Сърбия. Спешна помощ организира бързо 5 екипа от лекари, които в момента са в почивни дни, за да не се оголи осигуряването на спешната помощ за софиянци", допълни министърът.

Прокуратурата привлече шофьора на автобуса като обвиняем за причиняване на катастрофа по непредпазливост

Междувременно, районната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем водача на превозното средство за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 от Закона за движение по пътищата – „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, с което по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни.

От държавното обвинение посочват, че това е престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества, като уредът е отчел нулеви резултати, информират още от прокуратурата.

Разследването на обстоятелствата около катастрофата продължава. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи, посочват от прокуратурата.

Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Шофьорът на автобуса е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.