Политика

За какво гласуват лидерите на политическите партии днес? (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Borisov Peevski Petkov Kostadinov Колаж: Euronews Bulgaria

Асен Василев гласува в 28-а секция в Хасково на машина.

Той се обърна към всички български граждани и ги призова да гласуват:

"Това е не само право, но и дълг. Ако искаме по-високи доходи, по-добро образование, по-добро здравеопазване, е единственият начин да го заявим с нашия глас днес. Гражданите решават дали България ще продължи да върви напред към Европа, или ще си стои в едно блато, от което трудно се измъкваме", каза Асен Василев.


 

„Много хора си мислят, че като не гласуват, наказват политиците. Всъщност, е точно обратното – като не гласуват, хората дават безплатен бонус на тези, които купуват гласове, т.е. тези, които открадват техния вот.“

Това заяви бившият премиер акад. Николай Денков след като упражни правото си на вот. Той подчерта, че няма смисъл да се обсъждат въпроси, свързани с това дали ще има правителство, преди да са излезли резултатите, защото „само ще гадаем“.

„Досега в трудни условия само една партия и коалиция е успявала през последните избори да направи правителство, така че когато гласувате, мислете кой може, а не кой приказва за съставяне на правителство“, каза той и уточни, че предварителни разговори не са водени.

Денков посочи, че има най-различни социологически проучвания, но това, което очаква, е хората да отидат и да гласуват. "Както се казва – глас народен, глас Божий. Аз вярвам, че хората в България са разумни, те имат практически усет за това какво е важна за тях, така че в края на краищата ще намерим правия път", допълни той.

На въпрос как ще коментира критиките относно идеята за равно отдалечен премиер, Денков отговори: „Когато се избира едно правителство, политическата отговорност винаги я носят партиите, които са гласували за него, така че няма значение кой е премиерът, ако партиите ясно са казали: ние подкрепяме този премиер. Това е истината, всичко друго са опити за манипулиране на общественото мнение.“

В заключение Денков призова: „Излезте и гласувайте, за да има значение това, което вие искате. Ако искате по-високи доходи, ако искате по-качествено образование, здравеопазване без доплащане, излезте и гласувайте!“


„Гласувах, за да върнем държавата на хората, защото трябва ясно да кажем, че всеки глас е важен и всеки трябва да упражни правото си, за да не позволява друг да решава вместо него.“

Това заяви председателят на БСП Атанас Зафиров след като гласува в столицата.

„Гласувах, защото България се намира в тежка политическа, икономическа, социална и морална криза. Време е за решение и да построим една по-различна България“, заяви той.



„Гласувах за продължаване на политиката по повишаване на доходите и пенсиите, за младите семейства, които да имат шанс да си отглеждат децата в България, за младите хора, които искат да останат в България да учат, за здравеопазване без доплащания, за продължаване на антикорупционната политика без компромиси. Надявам се с правителство под формулата, която ние предложихме.“

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков, който гласува в 133 СУ “А.С. Пушкин” в столицата, предаде БГНЕС.

„Това е единствената работеща формула в този момент, защото при това високо недоверие между партиите, това е решението за България да върви напред, но без да се правят компромиси с антикорупционната политика“, допълни Петков.

„Има няколко човека, с които не бихме били в едно управление, няма да ги споменавам. Но едно съм сигурен - че България трябва да върви напред, и дали ще отиде напред, зависи от всички българи“, каза още Петков.


„Имаме изключително ниска избирателна активност. Ако днес българският народ не излезе да гласува, убива бъдещето си, децата си, убива България.“ Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Довечера е възможно да видим една катастрофирала държава, в която с 50 000-60 000 купени гласа може да се влезе в парламента. Хората не са разочаровани, а отчаяни, хората не вярват, че ще има промяна“, каза Костадинов.


„Гласувах за една по-добра България с ново начало за всички. С грижа за хората и намиране на съгласия, в името на надеждите на хората.“ Това заяви председателят на ДПС и водач на листата на “ДПС - Ново начало” за Благоевград и Хасково Делян Пеевски в секцията в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в родопското село Бабяк, община Белица. Това съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

Peevski Glasuvane DPS (1) Снимка: ДПС

„През тази кампания обиколих много областни градове и села. Хората искат да има правителство, сигурност и стабилност. Не само че показахме какво сме направили, не само казахме какво ще направим, но и как ще го направим.“ Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който гласува в 78 СУ „Христо Смирненски“ в Банкя.

„Дали сме възможност на тези, които искат сигурност и стабилност, да гласуват. Към този момент нека хората излязат да гласуват, слънчево е, тревата е зелена, отлично е за игра. И се пазете от Гунди в последните секунди“, заяви Борисов.


„Искам да гласувам за свободата и сигурността на всички български граждани за по-добра и успешна България“, заяви преди да гласува почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

„След 20 ч. довечера ще мислим какъв кабинет може да се състави“, посочи още Доган.

„Днес става въпрос за България, въпросът е много сериозен за бъдещето на България. Глас народен - глас Божи“, посочи Доган.