Свят

След атаката: Писателят Салман Рушди е на "път към възстановяване"

От Euronews България Euronews България

Състоянието на Салман Рушди, който беше атакуван миналата седмица на събитие в Ню Йорк, се подобрява. Британският писател диша самостоятелно и може да говори. От Иран излязоха с официална позиция, отричайки връзка с нападателя. И обвиниха Рушди и поддръжниците му, че сами са си навлекли гнева на мюсюлманите.

Авторът Салман Рушди е започнал да се възстановява, но пътят ще бъде дълъг, заяви неговият литературен агент.

Роденият в Индия британски писател остава в болница в критично състояние, след като беше намушкан с нож в Ню Йорк миналата седмица.

Един от синовете му, Зафар съобщи в Туитър, че баща му вече не е на изкуствено дишане. Вече може да говори и демонстрира, че цитирам "обичайното му буйно и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато".

Американецът от ливански произход - Хади МатАр - беше обвинен в "опит за убийство”. Той пледира невинен. На 24-годишния мъж беше отказано освобождаване под гаранция.

Мотивите на нападателя все още не ясни. Смята, че Матар симпатизира на екстремистки шиитски каузи.

Рушди години наред получава смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи".

Писателят е принуден да се укрива, след като заради книгата бившият ирански лидер, аятолах Хомейни, призова за убийството му, обяви награда за главата му, а самият Рушди - за неверник. 

Въпреки че иранските консервативни медии реагираха положително на нападението, все още няма официално изявление от Техеран. 

Политици и писатели от цял свят осъдиха атаката като посегателство срещу свободата на словото.