Европа

Гангстерски войни: Расте броят на непълнолетните престъпници в Швеция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Насилието по улиците в Швеция е толкова тежко, че процентът на убийствата, свързани с гангстерски войни, е един от най-високите в Европа.

Журналисти разговаряха с млад мъж, който е започнал като наркодилър, а сега извършва и други престъпления, рекламирани в криптирани системи за съобщения.

Взривяването на врата в Малмьо струва 3000 евро. Убийството – 80 000 евро. В Стокхолм е 50 000 евро. В Малмьо е по-скъпо, защото има по-важни хора и по-голям риск от отмъщение. Никога не съм убивал, но съм наранявал много хора...

член на банда

Престъпниците се обръщат към непълнолетни за поръчкови убийства, тъй като те биха получили по-леки присъди в сравнение с възрастните.

Вербуват се деца, защото на тяхната възраст те нямат ясно разбиране кое е правилно и кое не. Лесно е да бъдат манипулирани, например като им купиш дреха. Те мислят, че си добър с тях. Казват си: защо да не станем приятели? Така се започва, а после следва спирала.

член на банда

Ескалиращото гангстерско насилие се подхранва от трафика на оръжия и наркотици, който е наводнил големите пристанища в Швеция.

От 2013 г броят на фаталните престрелки в страната се е увеличил повече от два пъти, показва статистиката.

Голяма част от насилието е в по-големите градове, но постепенно се разпространява и в по-малките.