Европа

Дания иска да въведе лицево разпознаване в борбата с престъпността

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Полицията в Дания планира да въведе технология за разпознаване на лица в опит да се справи с ескалиращия проблем с насилие, свързано с организирани престъпни групи, в съседна Швеция. След срещата Торкилд Фогде, комисар на националната полиция, и министърът на правосъдието Петер Хумелгард дадоха пресконференция, на която се съгласиха, че използването на повече цифрови инструменти и лицево разпознаване може да бъде решение на неотдавнашното увеличение на броя на стрелбите и насилствените престъпления в Копенхаген.

 

Ако разполагате със снимка на някого или нещо, е възможно бързо да прекарате този предмет или лице през този цифров инструмент, да претърсите десетки хиляди часове видео и да потърсите целта. По този начин в най-добрия случай ще можем да предотвратим инцидент или поне да намерим по-бързо заподозрения.

Петер Хумелгард, министър на правосъдието

Разпознаването на лица е биометричен идентификатор, който е почти толкова солиден, колкото пръстовите отпечатъци. Ние проверяваме всички пръстови отпечатъци по електронен път чрез нашия каталог за пръстови отпечатъци. Никой не задава въпроси за това. Никой не очаква от нас да прегледаме ръчно всички 150 000 пръстови отпечатъка, за да проверим дали имаме съвпадение. Все още ръчно преглеждаме снимките си, за да се идентифицираме чрез лицево разпознаване, но можем да го правим електронно, ако политиците го позволят.

Торкилд Фогде, комисар на националната полиция

Няколко партии обаче може да се противопоставят на тази технология от принципни съображения.