Свят

ООН: Живеещите в Украйна са намалели с около 10 млн. души

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По данни на ООН от началото на пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. населението на Украйна е намаляло с около 10 милиона души, или с около една четвърт. Броят на украинците, живеещи в страната, е намалял поради бягството на бежанците, срива в раждаемостта и смъртните случаи по време на войната. Това заяви Флорънс Бауер, ръководител на Фонда на ООН за населението за Източна Европа.

Имаме милиони разселени хора. Близо 7 милиона са извън страната. Някои региони са били предимно обезлюдени, като младите хора са напуснали, а някои стари хора са останали. Значителен брой хора са загинали поради конфликта.

Флоранс Бауер, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия, Фонд на ООН за населението (UNFPA)

Инвазията е ускорила и без това очевидния спад на населението, започнал още преди войната, посочва агенцията на ООН. Този спад на броя съвпада с тенденцията, наблюдавана в голяма част от Източна Европа.

Правителството на Украйна разработи и наскоро прие национални демографски стратегии за справяне с тези предизвикателства. Това е стратегия, която взема предвид опита на други държави, които сега наистина са се фокусирали върху увеличаването на раждаемостта и са се провалили. И вместо това то разглежда един цялостен подход и поставя в центъра човешкия капитал.

Флоранс Бауер, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия, Фонд на ООН за населението (UNFPA)

Точни данни за населението на страната ще има едва след края на конфликта, когато ще може да се проведе пълно преброяване. Украйна, която при разпадането на Съветския съюз през 1991 г. е имала население от над 50 милиона души, подобно на почти всички свои съседи от Източна Европа и Централна Азия, през последните години е претърпяла сериозен спад на населението.

През 2021 г., преди руската инвазия, то е било около 40 милиона души. Междувременно Русия, чието население преди войната е било над 140 млн. души, също отбелязва влошаване на състоянието. През първите шест месеца на тази година страната регистрира най-ниската си раждаемост от 1999 г. насам; развитие, което Кремъл нарече „катастрофално“.