Свят

Евродепутати искат за ясна позиция относно ситуацията в Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Близкият изток бе една от темите на дебатите в Европейския парламент през последните няколко месеца, въпреки че позицията на Парламента е далеч от консенсуса, който той показа по отношение на войната в Украйна. По-рано тази седмица както Комисията, така и голяма част от членовете на ЕП отхвърлиха нападенията на Израел срещу войските на ООН в Ливан и призоваха за прекратяване на огъня, но досега не е внесена резолюция.

Губим диалога, не можем да постигнем съгласие по нито едно комюнике във връзка с Газа или Ливан. И мисля, че трябва да дадем пример. Тук имаме много изкривено виждане за Близкия изток и мисля, че то идва главно от крайната десница, защото те говорят само за въпросите на сигурността, а за хуманитарните въпроси изобщо не говорят.

Хана Джалул, Социалисти и демократи

Искане за незабавно прекратяване на огъня, искане за прекратяване на нападенията срещу разположената на място обединена мисия, увеличаване на хуманитарната помощ и средносрочна стратегия за нормализиране на обстановката в района и конкретно в Ливан. Това са политически инициативи, които трябва да бъдат предприети или в рамките на Организацията на обединените нации, или в идеалния случай в европейската рамка.

Николас Паскуал Де Ла Парте - член на ЕНП

Но „Патриоти за Европа“, основната популистка, евроскептична партия в Европейския парламент, отхвърли обвиненията, че блокира резолюцията, призоваваща за прекратяване на огъня в Ливан. Те твърдят, че голямата коалиция на ЕНП и социалдемократите в Парламента би имала достатъчно власт, за да приеме тази позиция. Текстът, въпреки че няма задължителен характер, може да осигури ключова политическа подкрепа за Ливан.