Свят

Най-малко четирима загинали и 14 ранени при терористична атака в Турция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко четирима са загинали, а други поне 14 са ранени при терористично нападение в турска авио компания. Съобщава се, че нападателите са били ликвидирани. Властите обявиха, че тече разследване.

Четирима души са загинали, а 14 са ранени след нападение в турска авиокосмическа компания близо до Анкара, съобщи министърът на вътрешните работи на Турция. Той допълва, че „нападението“ е извършено в съоръженията на компанията в Кахраманказан, намиращ се в окръг Анкара, на около 25 мили от турската столица. Кадрите от инцидента, показани от местните медии, първоначално показват големи облаци дим и голям пожар. Властите обявиха, че тече разследване.

Turkish Aerospace Industries е държавна компания за оръжия и аерокосмически технологии, базирана близо до столицата Анкара. Фирмата произвежда военни и граждански самолети и хеликоптери, както и безпилотни системи за турските въоръжени сили и за други страни по света. Тя е компанията, определена от член на НАТО за лицензиран производител на проектираните от САЩ изтребители F-16. 

 

При терористичната атака, насочена към съоръженията на Turkish Aerospace Industries Inc. в Анкара, бяха неутрализирани двама терористи. За съжаление, при нападението загинаха четирима души, а 14 са били ранени. Пожелавам бързото възстановяване на ранените. Осъждам това ужасно нападение. Нашата борба ще продължи с решителност и категоричност, докато не бъде неутрализиран и последният терорист.

Али Ерликая, министър на вътрешните работи на Турция

Реакциите в света идват почти веднага. Русия осъжда терористичния акт в Анкара. Toва заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. На свой ред Генералният секретар на НАТО Марк Рюте изрази съпричастността на всички страни от алианса.

Повече по темата - от Тодор Драганов във видеото.