Свят

Русия ще премахне талибаните от списъка с терористични организации

От Euronews България Euronews България
Russia Afghanistan Zamir Kabulov AP Снимка: AP, архив

Специалният представител на президента на Русия по Афганистан Замир Кабулов заяви днес, че „на най-високо равнище е взето“ решение за премахването на талибаните от списъка с терористични организации, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

„Външното министерство, съвместно с Федералната служба за сигурност (ФСС) и редица други руски ведомства привършват правната дейност по процесите на изключване на движението на талибаните от терористичния списък на Русия. Не става дума за желание – принципното решение по този въпрос е вече взето от висшето ръководство на Русия. Но всичките процеси трябва да се извършат в рамките на руското правно пространство“, заяви Кабулов, цитиран от ТАСС.

Дипломатът отбеляза, че руските власти „са задължени да съблюдават федералните закони“. „Надявам се, че в близко време ще се обяви приемането на окончателното решение. Това изисква щателна работа на юристите, парламента и другите ведомства, за да може този процес да бъде завършен в установения по закон ред. Това е единственият въпрос“, подчерта специалният представител на руския президент.

ТАСС съобщава, че по-рано днес директорът на ФСС Александър Бортников е заявил, че Русия завършва работата по изключването на талибаните от списъка си с терористични организации. Според него Москва вижда „готовността на талибаните да се борят с най-опасното крило на „Ислямска държава“ – „Вилает Хорасан“.

Руският външен министър Сергей Лавров призова по-рано днес Запада да отмени санкциите срещу Афганистан и да поеме отговорността за възстановяването на управляваната от талибаните страна след десетилетията на война там, предаде Франс прес.

Настойчиво призоваваме западните държави да признаят отговорността си за възстановяването на Афганистан след войната, да отменят санкциите и да върнат на Кабул неговите активи.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Той посочи, че конструктивният диалог отговаря на интересите, свързани със сигурността и икономическото развитие в региона.

През юли президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия смята движението на талибаните в Афганистан за съюзник в борбата срещу тероризма. Русия постепенно изгражда връзки с талибаните, откакто поеха контрол над централноазиатската държава през август 2021 г., след като водените от САЩ сили се изтеглиха след 20 години война, допълва агенцията.

Руските власти са загрижени преди всичко за сигурността на бившите съветски републики в Централна Азия, граничещи с Афганистан. Както и за появата на нови джихадистки групировки.

Русия, която има военна база в съседния на Афганистан Таджикистан, смята за "неприемливо" разполагането на военна инфраструктура "от трети страни" на афганистанска територия или в съседни страни "независимо от претекста", посочи още Сергей Лавров.