Свят

Малала Юсафзаи призова света да се противопостави на талибаните

От Euronews България Euronews България

Най-младата носителка на Нобелова награда за мир призова света да се противопостави на политиката за разделение на половете в Афганистан, наложена от талибаните.

 

В момента жените в Афганистан са потиснати. Те са лишени от правото си на образование, на работа, дори от това да могат да посещават лечебни заведения. Причината за това е правителството.

Малала Юсафзаи, носителка на Нобеловата награда за мир

През 2014-а, само на 17 години, Малала Юсафзаи стана нобелов лауреат за борбата си срещу забраната момичетата да посещават училище в родината ѝ страна, Пакистан. Преди да бъде световно призната, оцелява при опит за убийство от талибаните.

 

Можем да видим, че все повече жени са оценени за борбата си срещу потисничеството и дискриминацията. Това ни дава надежда, защото осъзнаваме, че не сме сами. Има и много други невероятни жени, които търсят справедливост не само за себе си, а за цялото общество. Когато те губят правата си, това е загуба и за цялата страна.

Малала Юсафзаи, носителка на Нобеловата награда за мир

При предишното афганистанско правителство беше постигнат напредък в образованието, но със завръщането на талибаните на власт този прогрес се забави. Те забраниха на момичетата да посещават училищата и университетите.

Проучванията показват, че от тези ограничения страдат и момчетата в учебните заведения. След отстраняването на жените учители броят на преподаваните предмети намаля драстично. Заради липсата на квалифицирани преподаватели бяха премахнати часовете по спорт, изкуство и повечето хуманитарни науки.

Въпреки обещанията на талибаните да премахнат забраната си за участие на жените в образованието до момента подобни действия не са предприети.