Свят

Йордан Божилов: За да не се допускат потенциални терористи, трябва да имаме добър граничен контрол

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За рисковете пред страната ни в контекста на ескалацията на напрежението в Близкия Изток и заключенията на Консултативния съвет за национална сигурност при президента говори в ефира на "Euronews Primetime" председателят на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

"Много положително е това, че Съветът се събра след двегодишно прекъсване, защото има теми, по които освен, че трябва да се взимат решения на ниво изпълнителна власт, добре е да има национален консенсус. Повечето политически сили, които са представени в парламента, се обединяват около решенията. Какво ще бъде конкретното изпълнение, ще зависи от дейността на Министерския съвет и министерствата най-вече в изпълнение на решението да се приемат превантивни мерки по отношение на мигрантската вълна, да се укрепи сигурността по отношение на потенциални терористични актове и да се търси начин да се изведат останалите български граждани от Ливан, които са пожелали това", обясни Божилов.

"Категорично трябва да поискаме помощ, защото все пак границата между България и Турция е доста труден терен, трудна за охраняване граница. Но освен че имаме преградно съоръжение, жива сила, техника, системи за наблюдение, има и така нареченият фактор каналджии, които са и български граждани, и граждани на други държави. Важно е да се задейства повече прокуратурата, органите за превенция на тази дейност, защото мисля, че много от каналджиите вече потриват ръце как ще спечелят нови милиони", подчерта той.

"За да не се допускат потенциални терористи, ние трябва да имаме много добър контрол, т.е. да няма нелегално минаване на граница. Това е ключов фактор. Другото е сътрудничество и обмен на информация с нашите партньорски служби, за да се получи по-добро сведение за това кои са хората, които преминават", заяви Божилов.

"Борбата с тероризма не е лесна задача. Тя изисква освен добра координация, освен взимане на превентивни мерки за подсилване на охраната на определени обекти, но също така глобално следене на финансови средства. Това е един от методите, които Обединените нации предприе наскоро. Това е много широк кръг въпроси", заяви Божилов.

 

Целия разговор вижте във видеото.