Европа

Бивш посланик в Молдова: Разделението в молдовското общество е много голямо

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Молдова е една страна, в която има съществени малцинствени групи. Българите са 100 хиляди. Над 150 хиляди са гагаузите, които имат своя собствена автономия. Българите нямат такава. Има голям брой украинското население в северните райони на Молдова. Всичките тези малцинства, заедно с населението на Приднестровската република, което в голяма част е с руски паспорти, са противници на присъединението към Европейския съюз.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime дипломатът и бивш посланик на България в Молдова Валентин Радомирски.

„Една голяма част от молдовската диаспора, особено тази в Русия, която наброява половин милион, също е против влизането в ЕС, може би повлияна и от отношението на Русия. Това са основните причини, поради които разделението в молдовското общество е много голямо“, допълни той.

Според него борещата се за втори президентски мандат Мая Санду може и да изгуби изборите, въпреки че в първия тур води с 42% подкрепа. По думите на дипломата останалите кандидати са срещу политика на действащия президент и избирателите им може да се обединят около проруския претендент Александър Стояногло.

„Освен това, има 200 хиляди руски граждани в Молдова. А руснаците в конституцията си са записали, че няма да позволят посегателства върху своите граждани. Така че те биха имали, от юридическа гледна точка, някакво основание да твърдят, че трябва да ги защитават“, каза още бившият посланик на България в Молдова.

 

Целия разговор вижте във видеото.