Европа

Светлана Тихановская пред Euronews: Беларуският народ е обединен както никога досега

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Беларус Александър Лукашенко я отхвърля като „домакиня“, но когато лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская се включва в надпреварата за президентския пост през 2020 г., тя се превръща в най-голямото му предизвикателство. Сега, когато е в изгнание, тя продължава борбата си за свободна демократична Беларус. Срещнахме се ексклузивно с нея в Берлин. Кореспондент на Euronews е Диана Резник.

 

Бихте ли казали, че беларуската опозиция е единна? Сблъсквате ли се с някакви пречки в рамките на вашата организация?

Беларуските демократични сили и народ са обединени както никога досега, защото имаме обща цел: освобождаване на нашите любими, нашите приятели от затворите, освобождаване на нашите политически затворници, но също така и провеждане на свободни и честни избори.

Светлана Тихановская, беларуски опозиционен лидер

По време на неотдавнашната размяна на политически затворници с Русия не излезе нито един беларуски политически затворник. Оттогава има ли някакъв напредък в преговорите ви с политици от Европейския съюз?

Всички искаме те да бъдат освободени, но не искаме нашите политически затворници, нашите герои да бъдат разменни монети в играта на Лукашенко. Те взимат все повече и повече заложници, за да ги продадат за повече пари. Но ние молим нашите демократични партньори: не търгувайте, не правете сделки с Лукашенко, защото той може да „продаде“ един до 300 души, но ще задържи два пъти повече. Неотдавна Лукашенко освободи 115 души. За същия период от време той задържа 140 души.

Светлана Тихановская, беларуски опозиционен лидер

Мога ли да ви задам един личен въпрос? Кое е онова, което най-много ви липсва в Беларус?

Липсва ми всичко. Липсва ми апартаментът ми, който беше конфискуван. Това беше гнездото на нашето семейство. Липсва ми съпругът ми, разбира се, но искам да видя един свободен Беларус.

Светлана Тихановская, беларуски опозиционен лидер

Президентът на Беларус Александър Лукашенко възнамерява да проведе избори през февруари 2025 г. Беларуската опозиция е обединена както никога досега, казва политическа активистка Светлана Тихановская. Тя иска да укрепи отношенията си с Германия и се бори повече от всякога за създаването на истинска демокрация.