Европа

Зачестяват инцидентите с мигранти на границата между Полша и Беларус

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Тази стена, построена в сърцето на полската гора Бяловежа, от близо две години разделя Беларус, отляво, от Полша. Тя трябва да спре нелегалния приток на хиляди мигранти в Европейския съюз, за който Минск е обвинен, че го организира. Въпрос, който повече от всякога поляризира полското обществено мнение."

Валери Гориа - кореспондент на Euronews

В района на Подлясия в източна Полша инцидентите между мигранти и силите за сигурност стават все по-чести. Миналия юни смъртта на млад войник, намушкан на границата, предизвика гняв и възмущение в полското общество. А групи от цивилни млади мъже взимат закона в собствените си ръце и се организират в групи за защита на границата.

Защитаваме полската граница. Грижим се за сигурността на нашата страна,преди всичко за нашите семейства и полските ценности. Патрулираме по границата за да спрем тази вълна от нелегални имигранти.

Дариуш Серхей - граждански патрул

Ситуацията за бежанците изглежда сложна. Пред тях са отрядите за защита на границата, зад тях Беларус и пътят обратно към дома.

Бих искал да остана в Полша. Предвид това, което ми направиха в Камерун, ако се върна, това ще бъде равносилно на смърт за мен.

мигрант от Камерун

„Ако няма желание да се приемат тези молби за международна закрила, тогава, за съжаление, те ще бъдат върнати обратно до граничната линия и изтласкани към Беларус. Надявам се, че няма да се стигне до подобен сценарий“,  казва хуманитарният активист Ула Волфрам.