Политика

Бивш председател на НС: Разочарованите избиратели трябва да дадат шанс на по-малки партии и коалиции

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

По-малко от седмица до изборите - за политическата ситуация в страната и има ли изход от кризата, говори в ефира на "Добро утро, Европа" бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов.

"Нямаме някакви смислени разговори, дискусии, дебати, да видим някой от лидерите, от водещите фигури в България да седнат и да спорят по програми, приоритети и политики. Това, което виждаме по много студиа и радиа, са хора, които може би също заслужават внимание, но ако ние призовем хората да гласуват само за партиите на статуквото, примерно ГЕРБ или ПП-ДБ, очевидно, че това няма да свърши работа. Може би тук разковничето би било, ако ги убедим, че тези, които са разочаровани от досегашните управляващи и управлявали, биха могли да дадат шанс на по-малките партии и коалиции, които дори за първи път да се явяват, но все пак заслужават тази възможност да се изявят, дори ако не влязат в парламента. Те ще могат да нарастват постепенно с годините и да се доказват, ако влязат в парламент" заяви доц. Великов.

"Резултатите са важни. Резултатът ще го видим след 27 октомври. След 5 ноември вероятно също ще има значение след изборите в Съединените Щати. Всички очакват и тези избори понеже те могат да повлияят в известен смисъл и при нас. Но това, което очакваме, е всъщност такива политически фигури, вече с трайно присъствие в българския политически живот като Бойко Борисов, най-сетне малко да излязат от тази карантира, която си бяха самоналожили през последните 4-5 години, и да поемат малко повече отговорности", коментира той.

"Мислех, че за предишните парламенти е полезно за ПП-ДБ да останат в опозиция. Сега не мисля така. Мисля, че е дошло времето отново да се включат във властта. Разбира се, като седнат и обсъдят най-важните приоритети и това, на което те държат, тези три закона, които не се приеха или всичко, което е свързано с Плана за възстановяване и устойчивост. Но и те ще трябва да отстъпят малко и ако не приемат Бойко Борисов като пример, то посоченото от него лице би трябвало да приемат", подчерта доц. Великов.

 

Целия разговор вижте във видеото.