Политика

Елена Дариева, социолог: Това е предизборна кампания, насочена към твърдите ядра на партиите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Посланията на политиците и начинът, по който те структурират предизборните си кампании, можем да кажем, че за съжаление не наблюдаваме нищо ново в тази седма поредна предизборна кампания за последните три години. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria социологът от НАСОКА Елена Дариева. 

„Посланията са в един и същи регистър, който не кореспондира с реалните очаквания и с проблемите на хората. Успоредно с това в страната текат едни доста сериозни процеси – имаме образовано население в трудово-активна възраст, което е все по-концентрирано в големите градове“, посочи още тя.

За съжаление обаче нито един от политиците не си поставя сериозния въпрос как се променя профилът на българския избирател и неговите интереси, напротив, вече трета година ние слушаме едно и също нещо.

Дариева посочи, че предизборната кампания по-рано тази година, през юни, беше основно негативна, докато сега се забелязва смекчаване на тона, с който политиците общуват помежду си. Според нея обаче те продължават да стоят в зоната си на комфорт, като бягат от преките медийни дебати.

Лидерите на основните политически сили предпочитат да правят срещи със своите твърди симпатизанти и да отправят посланията си именно към тях. Това, което наблюдаваме, е една кампания за твърдите ядра, която обаче за съжаление не успява достатъчно добре да ги мобилизира и мотивира, така че те да гласуват. В резултат от това се очертава избирателната активност да бъде по-ниска дори от тази на 9 юни, коментира още Елена Дариева.   

Целия разговор вижте във видеото.