Политика

Димитър Ганев: Ако имаме кабинет след тези избори, най-голямата вероятност е да бъде с първия мандат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Социология на вота - как ще изглежда следващият парламент, какви са възможните обединения и разделителни линии коментира в студиото на "Добро утро, Европа" политологът Димитър Ганев, социологическа агенция "Тренд".

"За изследователите на общественото мнение е огромно предизвикателство, защото в последните повече от две десетилетия за никого не е тайна, че в тази общност има много по-голяма концентрация на клиентелни мрежи. Под клиентелни мрежи нямаме предвид мрежа единствено за купуване на гласове. Купуването на гласове е по-малкият дял от контролирания вот. Тези клиентелни мрежи са форми на зависимост между публичната власт, например местната такава, и общността, защото в много общини самата община се явява най-големият работодател. И на второ място, общината се явява в по-голямата част от малките общини като най-големия източник на някакъв финансов ресурс", уточни Ганев.

"Тези клиентелни мрежи ние много трудно можем да ги хванем в социологическите проучвания, защото те най-често просто не заявяват за кого ще гласуват. Да говорим сега в кой отбор по-голямата част от клиентелните мрежи ще отидат е чиста спекулация", допълни той.

"Най-големият проблем за всички партии, понеже сме правили фокус групи в последните няколко месеца и от количествените поручвания излиза една линия, а именно "Няма смисъл да ходя на избори, защото и този път няма да се състави правителство". Това е страшно демобилизиращ елемент и фактор за българските граждани, че за пореден път няма да се формира кабинет. И част от лидерите в момента заявяват готовност да се направи кабинет с мисълта все пак да мотивират част от своите избиратели", обясни Ганев.

"Най-голямата вероятност, ако въобще имаме кабинет с тези избори, той да е с първия мандат", заяви той.

 

Целия разговор вижте във видеото.