Политика

Политолози: Електоралните нагласи не се променят

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

По-малко от две седмици остават до предсрочните парламентарни избори. Промени ли кампанията политическите ни нагласи и какви са шансовете за редовно правителство? Гости по темата са политолозите Теодора Йовчева и Атанас Радев. 

Ето какво споделиха те:

Теодора Йовчева:

Кампанията не променя нагласите. Няма съществени промени. Да, най-интересната част е разделянето на ДПС на две формации и битката за второто място, която все още е между „Възраждане“ и ПП-ДБ. За мен това е съревнование между антисистемен вот и антикорупционен вот.

Вотът за „Възраждане“ е в много голяма степен протестен. Техният ръст не е заради предложенията им за политики, а по-скоро като протестен вот.

От друга страна, ПП-ДБ имат „висока топка“, защото техните теми в момента са актуални за кампанията – съдебна система, корупция, „завладяна държава“…

 

Атанас Радев:

Драматични промени в електоралните нагласи няма. По-големият въпрос, който се повдига, и това е кризата, която наблюдаваме по отношение на парламентаризма и на политическите партии, защото смисълът на това, което говорим в момента е, че политическите партии не разполагат с каквато и да било връзка по отношение на гражданското общество и проблемите, с които се идентифицира.

Това, което от 2021 г. се повдига като тема, е факт, но по отношение на управленски мерки и резултати, нещата ни водят в коренно различна посока. Защото дневният ред, който се поставя от политическите партии – имайки предвид тяхното поведение – не ни води в посока на реално политическо поведение.

 

Целия разговор вижте във видеото.