Политика

"Галъп": Девет формации имат шанс за парламента

От Euronews България Euronews България

Седем партии влизат със сигурност в 51-ото Народно събрание, а още две имат шанс да прескочат 4-процентната бариера, ако изборите бяха днес. Това сочи последното проучване на агенция "Галъп Интернешънъл", проведено между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. 

Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с подкрепа от 25,7% сред анкетираните. За второто място се борят ПП-ДБ с 16,6 срещу 15,4 на сто подкрепа за "Възраждане". Фомюрмацията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" има подкрепата на 8.3% от анкетираните, а новото ляво обединение получава доверието на 7,1%. Последните две партии, които влизат в 51-ото Народно събрание са ДПС-Ново начало с 6,9% и ИТН с 6,3%.

Под чертата за влизане в Народното събрание, но с шанс да я прескочат са още две политически сили - МЕЧ с 3,7% и "Величие" с 3,2 на сто. Очаква се до урните да отидат 30,5% от имащите право на глас, сочи проучването на "Галъп",  проведено между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети.