Политика

Политолози: Освен за сформирането на мнозинство трябва да се мисли стратегически за оцеляването му

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В разгара на предизборната кампания: Aнализ на посланията на политическите партии и коалиции от политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков в ефира на "Добро утро, Европа".

"Дори по време на 50-ия парламент партиите бяха в изборна ситуация. Може би изяснили си пред себе си и пред собствените избиратели, че няма възможност да ставим на взаимство. В момента, в който тази представа се създаде у партиите и у публиките, започва предизборната кампания. Т.е. партиите от предишната кампания влязоха в парламентарен ритъм за малко. След това се очертава невъзможността да се състави мнозинство и отново влязоха в следващата кампания, т.е. в сегашната за 51-и парламент. Ще видим как ще се развие самата кампания до края", коментира Георги Киряков.

"Единственият смисъл от изборите е това да се оформи управляващо мнозинство, което да управлява държавата. Но с напредването на броя предсрочни избори почваме да си даваме сметка, че освен сформирането на евентуално мнозинство, то трябва да се мисли стратегически във времето оцеляване на това мнозинство. Защото вижте какво се случва. За разлика от политическата криза, икономиката следваше собствен позитивен път на развитие, но вече виждаме, че икономическите показатели тръгват надолу. За да се управлява тази държава, трябва някаква степен на стабилност", сподели Цветанка Андреева.

"Тук въпросът е колко мандата всяка партия ще получи, горе-долу вече има някаква минимална представа по социологически изследвания, и дали тези партии са съвместими за едно управление. Винаги може да се намери съвместимост. Особено под това ярко разделение в момента между - евроатлантиците и партиите, които предпочитат друго развитие на страната", заяви Киряков.

"Ако с нещо можем да откроим тази кампания от останалите, е виждането, че политическият елит до такава степен е деградирал, че вече буквално говори за убийство. Всичко, което обществото има като критика и като оттегляне от елита и подкрепата за политиката и изобщо, този път оживява много на живо", обясни Андреева.

 

Целия разговор вижте във видеото.