Политика

Политолог: 50-ото Народно събрание бе еманация на политическото разложение

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Това е еманация на партийното разложение. Толкова висок брой независими народни представители не е имало до момента, поне от началото на века. Това е симптом на кризата, в която се намираме и която води до положение, което има два изхода.“

Това коментира в последния работен ден на 50-ото Народно събрание и часове преди старта на предизборната кампания политологът Светлин Тачев в студиото на Euronews Primetime.

„Предстоящите избори са кръстопът. Единият път е политическите формации да намерят помежду си пресечена точка и да направят правителство. Другият вариант е да се тръгне по опасния път на популизма. Вече се надигат гласове за смяна на системата, смяна на формата на управление, смяна на начина на провеждане на избори, искания за Велико народно събрание и нова конституция“, отбеляза политологът.

„Тези популистки теми се повдигат около всяка политическа криза. Назад в годините сме го виждали неведнъж, но ситуацията в момента е такава, че те в един момент може и да надделеят и да се постави този въпрос на дневен ред, което е много опасно. Страната ни се намира в ситуация на временновластие. Не се управлява от редовно правителство, то е временно. Временен е главният прокурор. Нямаме омбудсман. Почти всички регулатори са с изтекли мандати. Съществуваме в едно преходно време. Много важно е оттук насетне политическите лидери дали ще намерят начин да преодолеят различията си, за да могат да съставят правителство или ще продължат по този опасен път“, подчерта Тачев.

 

Целия разговор вижте във видеото.