Култура

Танцова драма разказва живота на поетесата Ли Цинджао

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Шанхайската трупа за песни и танци представя духовния свят, патриотизма и културата на династията Сун през очите на известната поетеса Ли Цинджао , като подчертава новаторското представяне на китайската естетика.

Създаването на танцовата драма „Li Qingzhao“ отнема две години. Чрез елементите на класическия танц и съвременните творчески техники тя е представена на виртуална и креативна сцена. Творбата разказва за разказваща за литературните постижения на тази като я определят в родината й: „първа талантлива жена на всички времена“, както и за нейните житейски прозрения и патриотизъм. Ролята на Ли Цинджао се изпълнява от младата танцьорка.

Нормално е да съм нервна, напрежението е доста голямо. Винаги усещам, че мога да опозная Ли Цинджао по-добре и да я интерпретирам по-ярко.

Джоу Сяохуей, танцьорка

Като един от най-влиятелните фестивали на изкуството в Азиатско-тихоокеанския регион, Шанхайският международен фестивал на изкуствата събира същността на китайското и чуждестранното изкуство. Откриващата танцова драма „Li Qingzhao“ е още един шедьовър, създаден от Шанхайската трупа за песни и танци за продължаване на китайското културно наследство, насърчаване на творческата трансформация и иновативното развитие на отличната традиционна китайска култура.