Култура

Шедьовър на френското кино се завръща, но като мюзикъл

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Заглавието остава същото - La Haine, което се превежда като „омраза“, но се добавя и подзаглавие: „Досега нищо не се е променило“. 

Два дни след като обявихме представлението миналата година, бяхме много развълнувани. Бяхме много щастливи да си кажем: „Добре, ще го обявим официално и ще бъде прекрасно шоу, ще бъде прекрасно парти и всичко останало. Два дни по-късно видяхме видеото с Нахел, знаете, момчето, което беше застреляно от полицаите“

Матийо Касовиц - режисьор

Касовиц има предвид Нахел Мерзук, 17-годишен шофьор на куриерска фирма, който през юни 2023 г. е смъртоносно прострелян от полицай, което предизвиква бунтове в цялата страна и отприщва гнева срещу полицейското насилие, бедността и дискриминацията на хората с имигрантски произход. Мерзук е от северноафрикански произход.

Да, знаем защо правим това. Това е заради него. За всички жертви, които са претърпели този вид насилие след толкова много години.

Матийо Касовиц - режисьор

Въпреки че снима „La Haine“ в черно и бяло, Касовиц се опитва да избегне прекалено опростените заключения за корените на насилието.

Опитваме се да разрешим въпросите, които филмът повдига. Не можем да сочим с пръст през цялото време. Може би сега е време да намерим решения. И ние смятаме, че решението е любовта. Така че това е смисълът на шоуто. То е как да спрем да мразим и да започнем да обичаме.

Матийо Касовиц - режисьор

За да намерят триото актьори, които да пренесат това послание на любовта чрез мюзикъла, Касовиц и екипът му пътуват из Франция в продължение на месеци. Режисьорът вярва, че Алиу Диоп, Сами Белкеса и Александър Ферарио са правилният избор, за да пресъздадат химията от филма. Премиерата на мюзикала е през октомври.