Политика

Асен Василев: Ако „Газпром“ подаде евтин газ – защо не

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Решението не трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос дали България трябва да се откаже въобще да работи с „Газпром“, предаде БГНЕС.

„Ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не“, посочи Василев.

Той подчерта, че с „Газпром" продължаваме да имаме договор и сега, но не получаваме количества. 

По думите на Василев няма един договор в Европа, по който „Газпром Експорт" да си изпълнява задълженията.

„Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора“, отбеляза съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Той каза още, че правителството на ГЕРБ през 2019 г. е обвързало цената на синьото гориво по договора с „Газпром“ с холандската борса и всяко разкачане от борсата трябва да мине през предоговаряне с външни доставчици.

Василев обяви още, че до вторник или сряда ще стане ясно дали „Продължаваме промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите или в коалиция с „Демократична България“, а листите ще бъдат обявени по-късно.