Икономика

Иван Хиновски: Трябва да покажем, че сме независими от „Газпром“

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Дефицит на газ няма да има. Единственият проблем е цената, защото газ влиза от първия ден на спиране на официалните доставки от „Газпром“, чрез търговци.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му, това събитие е политически експлоатирано. Всички заинтересовани партии се стремят да покажат некомпетентността на едно правителство, защото не е успяло да възстанови договора с „Газпром“. Други представят това като успех, защото скъсваме с един монополист, което е и моята позиция. Ние трябва да покажем, че сме независими от „Газпром“, каза Хиновски. Той поясни, че това не означава прекратяване на бизнес отношенията, а ограничаване на монополното им влияние.

 

Трябва да имаме една трета руски доставки, но изцедени като цена на фона на цените на азерския газ и газа през гръцката връзка. В никакъв случай не трябва да се затваря нито една от тези врати.

Хиновски обясни, че газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично. Основната причина за тази късна диверсификация е „Газпром“, който с всички процедурни и търговски хватки спираше това развитие. Това е водоразделна линия.

 

Нещо като освобождението на България от турско робство

Големият заем на „Булгаргаз“, даден от служебното правителство, Хиновски определи като абсолютно необходима стъпка, за да могат да се плащат авансовите вноски. Още една-две години той ще играе важна роля да миксира газа от различни източници. След това ще се наложи да се освободим от ролята на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, защото пазарът на газ ще се либерализира напълно. Всички потребители ще могат да купуват газ от борсата.

Според Хиновски, бизнесът малко се е поразглезил, защото е свикнал да купува сравнително евтин газ от „Булгаргаз“. В бъдеще ще трябва да започнат сами да си търсят газ – да участват в търгове и директни покупки от доставчиците, както е например „Нефтохим“, който не купува от „Булгаргаз“.

 

„Топлофикация София“ обаче има сериозен проблем, тъй като ако не си осигури необходимите количества, ще има влошаване на качеството на отоплението и на топлата вода.

По думите на Хиновски, дружеството не си е мръднало пръста, за да си диверсифицира топлопроизводството. Има технологии, които съкращават с 30% разхода на газ.

Вижте цялото интервю във видеото.