Икономика

Иван Хиновски: Управляващите крият, че у нас влиза достатъчно руски газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ако направите анализ на предизборната програма на коалицията ще видите, че там бяха маркирани редица важни проблеми пред енергетиката, но почти по никой от тях не беше направено нищо.

Това каза пред Euronews Bulgaria Иван Хиновски, енергиен експерт и бивш депутат от ИТН.

Не бих казал, че енергийната ни система е в колапс, защото никога досега не сме произвеждали толкова много електроенергия и не са реализирани такива парични потоци, каза той. Секторите с топлинна енергия обаче са в криза заради неяснотата около природния газ.

 

Аз не мога да си обясня защо управляващите крият факта, че в България влиза достатъчно природен газ за нашите нужди и за нуждите на региона.

Иван Хиновски

Този газ е изцяло с турски произход и влиза само през „Турски поток“. В България от влизащите около 470 гигаватчаса дневно, 86 остават за ползване, от които с 23 се пълни Чирен. Но това е газ, който идва от „Газпром Експорт“. Голяма чат от остатъка отиват към Сърбия, Унгария и Гърция, но изнасяме и за Румъния, Македония и Украйна, обясни Хиновски.

 

Внасяме газ чрез посредници. Големи компании без ембаргови ангажименти купуват газ от „Газпром Експорт“ и ни го продават на нас по-скъпо между 20 и 30%.

Иван Хиновски

Редно е да се направи анализ колко по-скъпо ни идва газа и да е проведе един партньорски разговор – икономически, а не политически, с големите компании в Западна Европа, които внасят газ от Русия и плащат в рубли. Това са Германия, Австрия, Италия и Унгария. По-скъп е газът, отколкото преди при тази транзакция на паричните средства, но трябва да се види кое ни излиза по-евтино. Нямаме забрана от Европа да плащаме в рубли, а имаме политически препоръки с консенсус, допълни експертът.
По повод на договорените 7 танкера с втечнен газ от правителството, Хиновски каза, че трябва да се видят клаузите и условията на договора, защото не е ясно през каква инфраструктура ще дойде този газ в България. Те казват – следващото министерство да осигури инфратруктура. Единствената възможност е българо-гръцката връзка, която още няма разрешение за експлоатация. Казват, че този газ щял да бъде с 30 долара под цените на европейските борси, но не се казва за какво количество са тези 30 долара и спрямо кой ден, защото цените се менят непрекъснато. Изключително неясна е тази оферта, каза Хиновски.
По повод на отоплението през зимата, той каза, че е осигурен газовия баланс. Ще е по-скъпо, но газ има. Въпросът е, че са изпуснати много възможности за набавянето на по-евтин газ.