Бизнес и технологии

Добрин Иванов, АИКБ: Съществува риск от повишаване на безработицата

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Поне половината фирми у нас няма да наемат нови служители през следващите шест месеца, показа проучване на Българската конфедерация по заетостта. За плановете на бизнеса, инвестициите и заплатите говори ве фира на "Euronews Primetime" с изпълнителния директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

"Проучването, което е направено, е реалистично от гледна точка на икономическата ситуация в страната. 20 поредни месеца индустриалното производство регистрира спад, като последният ръст на индустриалното производство е бил през декември 2022 година. Някои предприятия намаляват продажбите между 30 и 40 процента, което е значителен спад. Когато има спад в производството и в поръчките, няма логика да увеличаваш броя на персонала", обясни Иванов.

"За мен притеснителна е по-скоро другата част от проучването, където 25% от анкетираните лица казват, че през следващите 6 месеца най-вероятно ще освобождават хора. Риск от повишаване на безработицата съществува. Той е обвързан не само с предстоящото намаляване на икономическия растеж, но и във връзка с предстоящо увеличаване на минимална работна заплата и безспирното, несъобразено с ръста на икономиката, увеличаване на разходите за възнаграждение, което изостава значително от ръста на производителността в България. Много от предприятелите ще бъдат изправени пред дилемата дали да освободят хора и да спазват законодателството, тоест да повишат възнагражденията според изискването на закона, или да освободят част от тях, за да могат да не работят на загуба", поясни той.

"Най-големият ни партньор е най-голямата икономика в Европа - германската. Германия официално е в рецесия от 3 тримесечия, като там се говори включително за затваряне на автомобилни заводи, освобождаване на работници, т.е. германската икономика буксува и то сериозно, а това се отразява и на българската икономика, оттам и на фирмите в българската промишленост", допълни Иванов.

 

Целия разговор вижте във видеото.