Икономика

Пред рецесия: Германската икономика изпитва дълбоки структурни проблеми

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германското правителство намали прогнозата си за икономически растеж през тази година от 1,3% на 0,2%. Страната се бори с липсата на квалифицирана работна ръка, прекомерната бюрокрация, високите лихвени проценти и забавянето на инвестициите в нови проекти. Скромният набор от данъчни облекчения за бизнеса остава блокиран в Бундестага.

Най-големият структурен проблем за германската икономика през следващите години ще бъде недостигът на работна ръка. Вече не става въпрос само за квалифицирани работници. Недостигът е навсякъде.

Робърт Хабек, вицеканцлер на Германия

Правителството се опита да се справи с недостига на работници като прие закони, облекчаващи имиграцията за необходимите области на икономиката. Срокът за получаване на гражданство беше намален от 8 на 5 години, а при някои обстоятелства - на 3.

„Ръстът на германския брутен вътрешен продукт е изключително зависим от световната търговия. Тя се развива на исторически ниско ниво. Това е една от основните причини, поради които се налага да направим толкова значителни съкращения в сравнение с есенната прогноза, в която все още залагахме растеж от 1,3% за 2024 г.“, казва Робърт Хабек.

Коалиционното правителство, ръководено от канцлера социалдемократ Олаф Шолц, трябваше да преразгледа тазгодишните си разходи в последния момент, включително да отмени субсидията за дизелово гориво за селското стопанство.

Това обаче доведе до протести на земеделски производители, които блокираха важни пътни артерии.